Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Basketbal

UNIVERZIÁDA: Slovenky na konečnom 12. mieste

Ilustračné foto. Foto: TASR/Lenka Krošláková

Záverečný súboj Sloveniek na univerziáde sa v úvode niesol vo vyrovnanom duchu, potom však Rumunky zaznamenali deväťbodovú šnúru, ktorou sa výraznejšie vzdialili súperkám.

Neapol 10. júla (TASR) – Slovenské basketbalistky obsadili na 30. Svetovej letnej univerziáde v Neapole 12. miesto. Vo svojom záverečnom vystúpení prehrali v stredu s Rumunkami 46:61.

Záverečný súboj Sloveniek na univerziáde sa v úvode niesol vo vyrovnanom duchu, potom však Rumunky zaznamenali deväťbodovú šnúru, ktorou sa výraznejšie vzdialili súperkám. Zverenkyne trénera Pavla Horičku síce tiež potiahli menšou bodovou šnúrou, ale prvú štvrtinu prehrali 10:17.

V druhej časti sa Slovenkám darilo znižovať manko, potom sa však dostali k slovu Rumunky, ktoré zveľadili svoj náskok do dvojcifernej hodnoty. Po prvých 20 minútach napokon viedli 29:18.

Po prestávke sa priebeh hry nezmenil, slovenské basketbalistky sa snažili zvrátiť duel na svoju stranu, ale ich súperky si držali dvojciferné vedenie. Pred záverečnou 10-minútovkou bol stav 27:42 v neprospech Slovenska. Štvrtá štvrtina už nepriniesla žiadnu drámu, Slovenky už nenašli silu na víťazný obrat.

Pavol Horička, tréner Slovenska: "Myslím si, že v tomto zápase sme hrali to, na čo sme mali. Treba jednoducho uznať kvalitu Rumunska, boli lepšie a tvrdšie. Najmä v prvom polčase sme si opäť nepostrážili obranný doskok, z toho ťažili a vytvorili si náskok."

V druhom polčase sme sa s tým snažili niečo urobiť, ale kvalita Rumunska bola väčšia ako naša. Celkovo sme obsadili 12. miesto, čo je asi reálny obraz našej výkonnosti. Mohli sme určite skončiť aj lepšie, ale vzhľadom na všetky okolnosti, si myslím, že umiestnenie je reálne."

"Ďakujem dievčatám za reprezentáciu Slovenska. Turnaj nám veľmi pomohol, ukázal nám, kde zaostávame za vyspelým basketbalom. Musíme na tom pracovať, pretože v opačnom prípade bude slovenský basketbal stagnovať."


Eva Filičková, pivotka Slovenska: "Do zápasu sme určite vstupovali s tým, že chceme vyhrať a s univerziádou sa rozlúčiť víťazne. Žiaľ, súper nás predčil, či už po fyzickej, ale aj streleckej stránke. V poslednej štvrtine nám dali mnoho trojok. Snáď sme si zobrali mnoho skúseností z univerziády, ktoré si ponesieme ďalej v kariérach."

Veronika Dulová, rozohrávačka Slovenska: "Do stretnutia sme išli s tým, že sa chceme rozlúčiť víťazstvom. Rumunkám sme sa však nevyrovnali fyzicky v útoku, ani v obrane. Nevedeli sme sa presadiť, potom im už padli všetky strely, urobili si náskok a v pohode si postrážili víťazstvo."


Svetová letná univerziáda

Ženy – o 11. miesto:

Slovensko – Rumunsko 46:61 (18:29)

Zostava a body SR: Kováčiková 10, Moravčíková 9, Hašková 7, Tarkovičová 3, Balážová 0 (Ošťádalová 5, Kozáková 4, Filičková a Horvátová po 3, Drobná 2, Dulová a Stašová 0)
Najviac bodov Rumunsko: Podarová 25, Virjogheová 12, Neaguová 8.
TH: 7/5 – 8/5
Fauly: 15 - 11
Trojky: 5 - 8
Rozhodovali: Careyová (Aust.), Tislenko (Ukr.), Vulič (Chorv.).