Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy v utorok ráno vzrástli

Ilustračná fotka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Eskalácia napätia na Blízkom východe ale udržala trhy s ropu na uzde po tom, čo Izrael uviedol, že zareaguje na víkendový útok Iránu raketami a dronmi.

Singapur 16. apríla (TASR) - Ceny ropy sa v utorok ráno zvýšili, keďže čínska ekonomika vzrástla viac, ako sa očakávalo. Eskalácia napätia na Blízkom východe ale udržala trhy s ropu na uzde po tom, čo Izrael uviedol, že zareaguje na víkendový útok Iránu raketami a dronmi. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

"Odpoveď Izraela určí, či sa eskalácia skončí alebo bude pokračovať. Konflikt môže byť stále pod kontrolou Izraela, Iránu a jeho zástupcov, s možnou účasťou USA," uviedli v utorok analytici zo spoločnosti ANZ Research.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondelok (15. 4.) zvolal svoj vojnový kabinet, druhýkrát za menej ako 24 hodín, aby zvážil, ako reagovať na prvý priamy útok Iránu na Izrael. Irán ako významný producent v rámci Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) vyťaží denne viac ako tri milióny barelov.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v máji sa v utorok o 7.30 h SELČ predával po 86,03 USD (80,73 eura). To bolo o 62 centov alebo 0,73 % viac ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania.

Cena júnového kontraktu na severomorskú ropnú zmes Brent vzrástla o 55 centov alebo 0,61 % na 90,65 USD za barel.

(1 EUR = 1,0656 USD)