Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

FS získala od USA techniku na odhaľovanie rádioaktívnych materiálov

Finančná správa SR si prevzala od Ministerstva energetiky USA technické zariadenia na odhaľovanie rádioaktívnych materiálov ( na snímke). V Bratislave 19. apríla 2024. Foto: TASR - Dano Veselský

Zariadenia v hodnote takmer jeden milión eur prevzal v piatok prezident FS Jozef Kiss.

Bratislava 19. apríla (TASR) - Batohy na detekciu radiačného žiarenia, súpravy na kontrolu vozidiel, detektory kovov, pagery na detekciu radiačného žiarenia, ručné röntgenové prístroje a automobily s príslušenstvom darovalo slovenskej finančnej správe (FS) Ministerstvo energetiky USA. Zariadenia v hodnote takmer jeden milión eur prevzal v piatok prezident FS Jozef Kiss. Na slávnostnom odovzdaní sa zúčastnili aj veľvyslanec USA v SR Guatam Rana, programový riaditeľ Ministerstva energetiky USA Richard Pappas a generálny riaditeľ sekcie colnej Finančného riaditeľstva SR Milan Jurčina.

"Spolupráca pri odhaľovaní nedovoleného obchodovania s jadrovým či iným rádioaktívnym materiálom dostala v roku 2006 rámec v podobe podpísania memoranda medzi Ministerstvom energetiky USA a vtedajším Colným riaditeľstvom SR. Odvtedy celková výška poskytnutej pomoci predstavuje viac ako 3,7 milióna eur," priblížila hovorkyňa FS Drahomíra Adamčíková.
Na snímke zľava programový riaditeľ Ministerstva energetiky USA Richard Pappas, mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec USA v SR Guatam Rana, prezident Finančnej správy SR Jozef Kiss a generálny riaditeľ sekcie colnej FR SR Milan Jurčina počas brífingu na tému Finančná správa si prevzala od Ministerstva energetiky Spojených štátov amerických technické zariadenia na odhaľovanie rádioaktívnych materiálov. V Bratislave 19. apríla 2024.
Foto: TASR - Dano Veselský

USA odvtedy darovali Slovensku rôzne technológie. V rokoch 2009 až 2018 išlo napríklad o mobilné detekčné systémy inštalované v dodávkových motorových vozidlách, stacionárne detekčné brány či monitorovacie zariadenia skrytej rádioaktivity vo vozidlách a vlakoch. V roku 2015 bolo na slovensko-ukrajinskom hraničnom priechode Vyšné Nemecké - Užhorod otvorené nové tréningové centrum na odhaľovanie nelegálnej prepravy rádioaktívnych materiálov, ktorého výstavba bola realizovaná tiež s podporou americkej vlády.

V roku 2022 si finančná správa prevzala 16 kusov prenosných zariadení na odhaľovanie rádioaktívneho materiálu prostredníctvom detekcie gama žiarenia. V minulom roku boli na colných pobočkách v Maťovciach, Vyšnom Nemeckom, Ubli, Veľkých Slemenciach a v Čiernej nad Tisou inštalované stacionárne detektory radiácie.

"Po vypuknutí vojnového konfliktu na Ukrajine možno konštatovať, že rastie dôležitosť a význam tejto spolupráce, ktorá prispieva k spoločnému zabráneniu nelegálneho šírenia rádioaktívnych materiálov. Najnovšie druhy zariadení od americkej vlády pomôžu napríklad rýchlo odhaliť rádioaktívne zdroje a tak efektívnejšie bojovať proti nelegálnej preprave a obchodovaniu s týmto materiálom," doplnila Adamčíková.