Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Goldman Sachs: Brexit poškodil britskú ekonomiku a znížil jej rast

Ilustračná fotka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Rozhodnutie Spojeného kráľovstva opustiť Európsku úniu (EÚ) zabrzdilo ekonomiku.

Londýn 14. februára (TASR) - Brexit poškodil Spojené kráľovstvo, ktoré zaostáva za ostatnými vyspelými ekonomikami, tvrdí vo svojej novej analýze banka Goldman Sachs. TASR o tom informuje na základe správy CNBC.

Rozhodnutie Spojeného kráľovstva opustiť Európsku úniu (EÚ) zabrzdilo ekonomiku. Podľa Goldman Sachs je na tom britská ekonomika v súčasnosti horšie ako pred brexitom a od referenda o EÚ v roku 2016 výrazne zaostáva za ostatnými vyspelými ekonomikami.

V minulotýždňovej správe s názvom "Štrukturálne a cyklické náklady brexitu" banka odhaduje, že britská ekonomika za posledných osem rokov vzrástla o 5 % menej ako ostatné porovnateľné krajiny.

Skutočný negatívny vplyv brexitu na ekonomiku krajiny by však mohol predstavovať 4 % až 8 % reálneho hrubého domáceho produktu (HDP), uviedla banka. Uznala však, že je ťažké oddeliť vplyv brexitu od iných súbežných negatívnych faktorov, ako bola pandémia či energetická kríza v roku 2022.

Goldman Sachs medzi faktory, ktoré spomalili rast a súvisia s brexitom, zaradila pokles obchodu, zníženie firemných investícií a nedostatok pracovných síl v dôsledku nižšej imigrácie z EÚ.

Podľa odhadov banky britský obchod s tovarmi od hlasovania o brexite do dneška zaostal za ostatnými vyspelými ekonomikami približne o 15 %, zatiaľ čo firemné investície boli v porovnaní s úrovňami spred referenda "výrazne slabšie".

Okrem toho sa znížila imigrácia z krajín EÚ, ktorá bola kľúčovým sľubom kampane za brexit. Tú nahradila menej ekonomicky aktívna skupina migrantov z krajín mimo EÚ, predovšetkým študentov, uvádza banka.

"Celkovo tieto dôkazy poukazujú na významné dlhodobé negatívne vplyvy brexitu na výkon ekonomiky," uviedli autori správy.

Podľa Goldman Sachs obchod klesol v súlade s očakávaniami, ale investície sa oslabili "výraznejšie", než sa predpokladalo. Zmeny imigračných vzorov predstavujú pre britskú ekonomiku - a najmä pre infláciu - najdôležitejšie cyklické dôsledky.

"Zmena imigračných tokov po brexite znížila elasticitu ponuky práce v Spojenom kráľovstve, čo prispelo k postpandemickému nárastu inflácie a poukazuje na zvýšenie cyklickosti na trhu práce a inflačných tlakov v budúcnosti," uvádza sa v správe.

Reálny HDP Spojeného kráľovstva na obyvateľa podľa nej sotva vzrástol nad úroveň spred brexitu a v súčasnosti sa nachádza 4 % nad úrovňou z polovice roka 2016. Pre porovnanie, v eurozóne je to 8 % a v USA 15 %.