Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Inflácia v Izraeli sa v marci mierne zrýchlila

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Spotrebiteľské ceny v Izraeli vzrástli v marci medziročne o 2,7 % po 2,5-percentnom raste v predchádzajúcom mesiaci.

Jeruzalem 15. apríla (TASR) - Po šiestich mesiacoch postupného spomaľovania sa miera inflácie v Izraeli v marci mierne zrýchlila. Dôvodom boli najmä o niečo vyššie náklady na dopravu či renovácie domov. Informoval o tom portál tradingeconomics, ktorý zverejnil najnovšie údaje izraelského štatistického úradu.

Spotrebiteľské ceny v Izraeli vzrástli v marci medziročne o 2,7 % po 2,5-percentnom raste v predchádzajúcom mesiaci. O niečo výraznejšie než vo februári vzrástli náklady na dopravu a telekomunikačné služby. Zvýšili sa o 3,3 % po 3,2-percentnom raste vo februári. Rýchlejšie rástli aj náklady na opravy domov, konkrétne o 1,8 %, zatiaľ čo vo februári sa zvýšili o 1,6 %. Zároveň miernejšie klesli ceny nábytku a iného zariadenia do domácnosti. Zatiaľ čo vo februári klesli o 3,5 %, v marci dosiahol pokles 2,8 %.

Na druhej strane, zmiernil sa rast cien potravín bez započítania zeleniny a ovocia. Ceny vzrástli o 3 %, pričom vo februári medziročný rast dosiahol 3,4 %. Okrem toho výraznejšie klesli ceny oblečenia a obuvi. Po 5,1-percentnom poklese vo februári klesli v marci o 7,1 %.

V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny v Izraeli zvýšili o 0,6 %. V porovnaní s vývojom vo februári sa tempo rastu zrýchlilo o 0,2 percentuálneho bodu. Mierne tak prekonali očakávania trhov, ktoré počítali so zrýchlením inflácie na 0,5 %.