Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

TikTok reaguje na ultimátum EÚ v súvislosti s novou aplikáciou

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Čínska platforma vo vyhlásení uviedla, že systém odmeňovania TikTok Lite nie je k dispozícii neplnoletým a má denný limit na počet videí, ktoré je možné sledovať za odmenu.

Brusel 23. apríla (TASR) - Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute. TASR o tom informuje na základe správ DPA a Reuters.

Komisia dala v pondelok (22. 4.) čínskej platforme, ktorú vlastní spoločnosť ByteDance, 24 hodín na predloženie správy. Uviedla pritom, že má obavy z programu odmeňovania v aplikácii TikTok Lite a jeho potenciálne návykovej povahy pre deti.

"Podali sme (správu)," povedala hovorkyňa TikToku.

EK v utorok potvrdila, že dostala odpoveď po tom, ako v pondelok na základe zákona o digitálnych službách začala preverovať aplikáciu TikTok Lite, ktorú sociálna sieť spustila vo Francúzsku a Španielsku.

Aplikácia umožňuje totiž používateľom zbierať body sledovaním videí a vymieňať ich za hodnotné veci, ako sú napríklad poukážky Amazon. Komisia chcela vedieť, ako platforma pred spustením novej aplikácie vyhodnotila riziko vzniku návyku a riziká pre duševné zdravie, najmä v prípade detí. Zákon Európskej únie (EÚ) o digitálnych službách (DSA) vyžaduje, aby veľké platformy posudzovali a zmierňovali takéto riziká.

"Môžeme potvrdiť, že sme dostali odpoveď od TikToku," povedal v utorok agentúre DPA hovorca komisie. Dodal, že európska exekutíva teraz "posúdi reakciu a rozhodne o prípadných ďalších krokoch".

Komisia si informácie pôvodne vyžiadala už 17. apríla s nezáväznou lehotou nasledujúci deň. TikTok vtedy odpovedal, že vykonal posúdenie rizika, ale dokument nemôže zdieľať. Komisia následne 22. apríla vydala záväzný príkaz.

Čínska platforma vo vyhlásení uviedla, že systém odmeňovania TikTok Lite nie je k dispozícii neplnoletým a má denný limit na počet videí, ktoré je možné sledovať za odmenu.