Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

D. Keketi: Rezort chce rozvíjať turizmus v regiónoch

Na snímke minister cestovného ruchu a športu (MCRaŠ) SR Dušan Keketi (nominant SNS) počas tlačovej konferencie na tému Ministerstvo cestovného ruchu a športu SR je tu takmer 100 dní v utorok 7. mája 2024 v Bratislave. Foto: TASR Jakub Kotian

Rezort cestovného ruchu a športu má rozpracované alebo pripravuje viaceré projekty na rozvoj cestovného ruchu.

Bratislava 7. mája (TASR) - Prioritou Ministerstva cestovného ruchu a športu SR v oblasti cestovného ruchu je vznik Fondu na podporu cestovného ruchu, rozvoj turizmu v regiónoch a prilákanie zahraničných turistov. Uviedol to minister cestovného ruchu a športu Dušan Keketi (nominant SNS) v utorok na tlačovej konferencii pri príležitosti troch mesiacov fungovania rezortu s tým, že na rozvoj cestovného ruchu a športu pôjde o 100 miliónov eur ročne viac.

"Na rozvoj cestovného ruchu a športu pôjde ročne o 100 miliónov eur viac. Mojou prioritou je priniesť merateľné výsledky v cestovnom ruchu aj športe, preto robíme koncepčné zmeny, ktoré vychádzajú z jasnej stratégie. Spolu s tímom odborníkov máme za cieľ naštartovať turizmus, priniesť viac zdrojov do regiónov a využiť potenciál, ktorý Slovensko ponúka," uviedol Keketi.

Rezort má rozpracované alebo pripravuje viaceré projekty na rozvoj cestovného ruchu. Ministerstvo pripravuje legislatívny návrh na vznik Fondu na podporu cestovného ruchu, pripravuje aj novelu zákona o podpore cestovného ruchu.

Šéf rezortu tiež zhodnotil fungovanie ministerstva za takmer 100 dní jeho pôsobenia. Uviedol, že rezort zabezpečil plnú funkčnosť dotácií pre oblastné a krajské organizácie cestovného ruchu, medzi ktoré plánujú prerozdeliť približne 10 miliónov eur. Ministerstvo spolu s partnermi tiež rozbieha projekt eVisitor, ktorý má sledovať dáta o pohybe turistov na Slovensku.

"Zamerali sme sa na zmapovanie atrakcií cestovného ruchu, takzvanú pasportizáciu, aby sme vedeli cielene propagovať všetky zaujímavé regionálne atrakcie. Rozbehli sme aj iniciatívu zvýšenia počtu zahraničných turistov," doplnil Keketi s tým, že rezort chce tiež hľadať možnosti dodatočného financovania cestovného ruchu prostredníctvom eurofondov a plánu obnovy.

Opozičné Progresívne Slovensko (PS) ani za takmer 100 dní fungovania ministerstva cestovného ruchu a športu nie je presvedčené, že zriadenie tejto inštitúcie malo zmysel. Podľa poslanca NRSR za PS Dávida Deja opozícii chýbajú informácie o cieľoch, plánoch či konkrétnych výstupoch ministerstva počas prvých troch mesiacov jeho existencie.

"V Progresívnom Slovensku si plne uvedomujeme, že je dôležité podporovať šport a cestovný ruch na Slovensku a tak isto vítame zvýšené investície do športovej infraštruktúry a zväzov. Ale dôležité je povedať, že táto podpora musí byť adresná, musí byť systémová, musí byť cielená a tak isto táto podpora by bola vhodná bez zbytočného zakladania nových administratívnych štruktúr, nových rezortov, ktorých praktická úloha vôbec nie je jasne zadefinovaná,
" uviedol Dej.