Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Ruský výrobný sektor pokračoval v apríli v silnom raste

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Produkcia rástla druhým najrýchlejším tempom od januára 2017, aj keď pomalšie ako v marci.

Moskva 2. mája (TASR) - Aktivita v ruskom výrobnom sektore sa v apríli ďalej zvyšovala vďaka silnému rastu produkcie a nových objednávok. TASR o tom informuje na základe správy portálu tradingeconomics, ktorý sa vo štvrtok odvolal na údaje spoločnosti S&P Global.

Index nákupných manažérov (PMI) v ruskom výrobnom odvetví, ktorý zostavuje S&P Global, v apríli klesol na 54,3 bodu z marcovej hodnoty 55,7 bodu. Udržal sa tak nad hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles aktivity v sektore od jej rastu.

Produkcia rástla druhým najrýchlejším tempom od januára 2017, aj keď pomalšie ako v marci. Nové objednávky v apríli prudko expandovali vďaka silnému dopytu na domácom trhu, pričom vývozné objednávky klesli.

V súlade s rastom nových objednávok firmy v apríli zvyšovali počty svojich zamestnancov, hoci tempo tvorby pracovných miest sa v porovnaní s marcom zmiernilo. Výrobné ceny zaznamenali v apríli druhý najpomalší rast od júna minulého roka. Pri pohľade do budúcnosti zostali ruskí výrobcovia optimistickí, pokiaľ ide o očakávania v oblasti produkcie, aj keď boli najslabšie za posledné tri mesiace.