Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

SaS: Cez pripravovanú vyhlášku ÚRSO môže dôjsť k biomasakru v lesoch

Na archívnej snímke poslankyňa za SaS Anna Zemanová. Foto: TASR

V minulom roku bol prijatý zákon z dielne opozičných poslancov, ktorého cieľom bolo zabrániť tomu, aby sa na Slovensku spaľovalo ako biomasa kvalitné drevo.

Bratislava 25. júna (TASR) – Do návrhu vyhlášky Úradu pre reguláciu v sieťových odvetviach (ÚRSO) sa cez pripomienky môžu dostať požiadavky rezortu hospodárstva a lobistov, ktoré by spáchali 'biomasaker' na slovenských lesoch. Na utorkovej tlačovej konferencii to uviedli poslanci opozičnej SaS Anna Zemanová a Karol Galek.

Podotkli, že v minulom roku bol prijatý zákon z dielne opozičných poslancov, ktorého cieľom bolo zabrániť tomu, aby sa na Slovensku spaľovalo ako biomasa kvalitné drevo. Zemanová upozornila, že ÚRSO po pol roku predložil návrh vyhlášky, ktorou sa upravujú podmienky podpory obnoviteľnej výroby kombinovanej elektriny a tepla.

Vyhlášku spripomienkovalo aj Ministerstvo hospodárstva (MH) SR po vedením Petra Žigu (Smer-SD). "Minister hospodárstva obludne zneužil celý rezort, aby cez vyhlášku ÚRSO spáchal totálny 'biomasaker' na našich lesoch," vyhlásila Zemanová s tým, že ide o dve požiadavky rezortu a lobistov.

Podľa poslankyne žiadajú, aby do odpadov boli zahrnuté aj drevné zvyšky vrátane kalamitného dreva a nútených výrubov stromov, teda dreva z náhodnej ťažby. "Pokiaľ táto pripomienka z pera ministra Žigu bude prijatá, bude to znamenať pokračovanie 'biomasakru' na Slovensku," podotkla.

Ďalšou pripomienkou ministra je to, aby bola prijatá energetická metóda, ktorá podľa Galeka zmení podstatu prijatého zákona. Priblížil, že ak sa v spaľovni spáli biomasa za účelom výroby dotovanej elektriny, súčasne sa vyrába ako vedľajší produkt teplo v pomere napríklad jedna ku trom. Galek dodal, že rezort chce dosiahnuť, aby sa v tomto pomere posudzoval aj pôvod biomasy. Teda aby certifikát, ktorý sa vyžaduje podľa vyhlášky, podľa tohto príkladu potrebovala len štvrtina biomasy, pričom zvyšok by mohli byť aj zdravé stromy.

Poslanec zároveň vyzval predsedu ÚRSO Ľubomíra Jahnátka, aby vystupoval ako nezávislý. "Ako strana SaS ho vyzývame, aby nepodľahol tlakom od ministra Žigu ani lobistickým tlakom teplárov a žiadnu z pripomienok, ktorá by spôsobila 'biomasaker dva' v slovenských lesoch, do novej vyhlášky neuznal," zdôraznil.

Hovorca ÚRSO Radoslav Igaz v reakcii uviedol, že úrad momentálne vyhodnocuje všetky pripomienky k predmetnej novele vyhlášky. "Úrad zdôrazňuje, že bude akceptovať len tie, ktoré pomôžu ochrániť naše lesy, samozrejme, v medziach, ktoré úradu umožňujú jeho zákonné kompetencie," podotkol.

"Ministerstvo hospodárstva sa odmieta zapliesť do pavučiny konšpirácií opozičných poslancov SaS, ktorí sa zúfalo snažia zabrániť prepadu preferencií strany a šíria pritom klamstvá a nezmyselné konštrukcie," zdôraznil v reakcii hovorca rezortu hospodárstva Maroš Stano.

Faktom podľa neho je, že vyhlášku pripravuje nezávislý regulátor a nie ministerstvo hospodárstva. "Jediným cieľom, zdôrazňujeme, čisto odborných pripomienok, je výlučne precizovanie ustanovení v súlade s európskou legislatívou. Rezort absolútne vylučuje, že majú akýkoľvek iný úmysel, ako to nezmyselne a vyložene klamlivo tvrdia poslanci SaS," uviedol pre TASR hovorca s tým, že je na regulátorovi, aby o podobe pripomienok rozhodol.