Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

USA zrušili povolenia na dodávky pre čínsku spoločnosť Huawei

Ilustračné foto. Foto: TASR TV

Americké sankcie zavedené v roku 2019 čínskej firme obmedzili prístup k súčiastkam vyrobeným v USA, čo výrazne poškodilo jej podnikanie v oblasti výroby smartfónov.

Washington 8. mája (TASR) - Ministerstvo obchodu v Spojených štátoch zrušilo licencie, na základe ktorých mohli americké technologické firmy ako Intel a Qualcom dodávať komponenty čínskej technologickej spoločnosti Huawei. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a Reuters.

"Nebudeme sa vyjadrovať ku konkrétnym licenciám, môžeme však potvrdiť, že sme zrušili niektoré povolenia na dodávky pre spoločnosť Huawei," uviedlo ministerstvo obchodu. Huawei je v centre sporu medzi Pekingom a Washingtonom, ktorý firmu podozrieva, že jej technológie slúžia na špionáž v záujme čínskych tajných služieb. Spoločnosť tieto obvinenia popiera.

Americké sankcie zavedené v roku 2019 čínskej firme obmedzili prístup k súčiastkam vyrobeným v USA, čo výrazne poškodilo jej podnikanie v oblasti výroby smartfónov. Čínske ministerstvo obchodu v reakcii na správu o zrušení niektorých vývozných licencií pre amerických dodávateľov spoločnosti Huawei uviedlo, že tento krok dôrazne odmieta. "Čína prijme všetky potrebné opatrenia, aby pevne chránila legitímne práva a záujmy čínskych firiem," zdôraznil hovorca ministerstva.