Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

Vláda má na rokovaní v Dolnej Krupej riešiť najmä poľnohospodárstvo

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD). Foto: TASR - Jakub Kotian

Ministerstvo životného prostredia predložilo návrh zákona, ktorý má zjednodušiť postup pri výrube drevín, odstrániť zbytočné byrokratické zaťaženie obyvateľov a nedostatkov, ktoré vyplývajú z praxe.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 24. apríla (TASR) - Ďalšie výjazdové rokovanie vlády, ktoré sa v stredu uskutoční v Dolnej Krupej pri Trnave, sa má prioritne zaoberať situáciou slovenských poľnohospodárov. Tlačový odbor Úradu vlády SR oznámil, že miestom stredajšieho rokovania kabinetu budú priestory Poľnohospodárskeho družstva v Dolnej Krupej.

Ministerstvo životného prostredia predložilo na rokovanie návrh zákona, ktorý má zjednodušiť postup pri výrube drevín, odstrániť zbytočné byrokratické zaťaženie obyvateľov a nedostatkov, ktoré vyplývajú z praxe. Má sa tým sprehľadniť krajina, čo rezort považuje za významné preventívne opatrenie na zníženie nebezpečných stretov človeka s medveďom, ako aj na zníženie škôd spôsobovaných zverou na poľnohospodárskych plodinách a ovocných sadoch.

V rámci ekonomických bodov sa vláda bude zaoberať aj Programom stability Slovenska na roky 2024 - 2027. V najbližších rokoch ráta s priemerným rastom ekonomiky mierne nad dvomi percentami, približne na úrovni svojho strednodobého potenciálu.

Vo zverejnenom programe 29. schôdze vlády je takisto návrh na schválenie výdavkov súvisiacich s nákladmi samospráv počas mimoriadnych situácií, ktoré vznikli vlani na jeseň počas hromadného prílevu nelegálnych imigrantov na územie Slovenska. Samosprávam v okresoch Banská Bystrica, Bratislava, Prešov a Veľký Krtíš by mali preplatiť 96.342 eur.



Kabinet bude rozhodovať aj o presune vyše milióna eur z mimorozpočtových prostriedkov Ministerstva životného prostredia SR na Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. Majú byť použité na posilnenie environmentálnej politiky v zahraničnej oblasti.

V programe sú tiež personálne návrhy na kandidátov na sudcu Všeobecného súdu Európskej únie a kandidátov na sudcov Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP).

V rámci informatívnych správ sa ministri budú zaoberať i plnením akčného plánu boja proti obchodovaniu s ľuďmi. Ministerstvo vnútra v predloženej správe konštatuje, že v rokoch 2019 - 2023 sa splnilo všetkých 21 plánovaných úloh, no hrozba obchodovania s ľuďmi je napriek dosiahnutému naďalej vysoká. K aktuálnym výzvam pre Slovensko v tejto oblasti sa pritom podľa predkladateľov správy zaraďuje aj nárast počtu tranzitujúcich i zostávajúcich odídencov.

Informatívna správa bude bilancovať aj počet petícií a sťažností, ktoré v roku 2023 doručili štátnym orgánom.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) i ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nominantka SNS) v pondelok (22. 4.) avizovali, že na stredajšom rokovaní vlády bude v programe aj návrh zákona meniaci súčasný RTVS na Slovenskú televíziu a rozhlas (STVR).