Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Hokej

Point a Kučerov žiarili v drese Tampy, Matthews zvýšil náskok

Slovenský hokejista v drese Tampy Erik Černák (vpravo) a jeho spoluhráči Brayden Point (21) a Nikita Kučerov sa tešia po strelení gólu v zápase zámorskej NHL Tampa Bay Lightning - New York Rangers v Tampe vo štvrtok 14. marca 2024. Foto: TASR/AP

Point sa blysol šiestimi bodmi za tri góly a rovnaký počet asistencií, Kučerov pridal päť s bilanciou 1+4.

New York 15. marca (TASR) - Brayden Point a Nikita Kučerov boli v noci na piatok strojcami triumfu Tampy Bay v dueli zámorskej NHL nad New Yorkom Rangers 6:3. Point sa blysol šiestimi bodmi za tri góly a rovnaký počet asistencií, Kučerov pridal päť s bilanciou 1+4. Domáci tak v súboji s lídrom Metropolitnej divízie dosiahli cenné víťazstvo v snahe o postup do play off.

"Skvelé. Bola to jedna z nocí, keď všetko funguje ako má, hoci naša lajna najprv dvakrát inkasovala. Sú to pre nás mimoriadne dôležité body v boji o vyraďovačku," tešil sa Point. Center prvej formácie Lightning si šiestimi bodmi vytvoril kariérové maximum v jednom zápase a vyrovnal klubový rekord. Okrem neho dosiahli šesť bodov v jednom stretnutí v histórii organizácie ešte Doug Crossman (november 1992) a Kučerov (november 2023). Zároveň zaznamenal svoj tretí hetrik v prebiehajúcej sezóne a štvrtý v profiligovej kariére.

Kučerov mu sekundoval gólom, k nemu pridal štyri asistencie. Spolu má tak na konte už 112 bodov (39+73) v tomto ročníku a na rozdiel troch bodov sa priblížil k lídrovi produktivity súťaže Nathanovi MacKinnonovi z Colorada (115 - 42+73). Ruský útočník bodoval v deviatom stretnutí v sérii, počas nej nazbieral 18 bodov za tri góly a 15 asistencií. Švédsky obranca Tampy Victor Hedman mal bilanciu dve asistencie a štyri plusové body vo svojom 1038. dueli v NHL, čím sa dostal pred Vincenta Lecavaliera na druhé miesto v histórii klubu. Na čele je Steven Stamkos s 1066 zápasmi za Lightning.

Auston Matthews zvýšil svoj náskok na čele tabuľky strelcov súťaže, keď gólom a asistenciou prispel k triumfu Toronta na ľade Philadelphie 6:2. Bol to jeho 55. presný zásah v sezóne a je prvý hráč v histórii Toronta, ktorý dal aspoň 55 gólov vo viacerých sezónach - V ročníku 2021/22 si pripísal 60 gólov. Matthews skóroval na začiatku tretej tretiny na 4:1. Bol to jeho 40. gól v rovnovážnom stave na ľade v tejto sezóne a je jediný aktívny hráč, ktorý to dokázal vo viac ako jednom ročníku. V sezóne 2021/22 ich nastrieľal 44. Na čele tabuľky strelcov má teraz náskok deväť gólov pred dvojicou Sam Reinhart (Florida) a Zach Hyman (Edmonton) - obaja dali zhodne po 46 gólov.

Brankár Toronta Iľja Samsonov mal 26 úspešných zákrokov a siedmym triumfom na ľade súperov za sebou vyrovnal klubový rekord. Pred ním to v histórii Maple Leafs dokázali Jack Campbell (2020/21), Frederik Andersen (2018/19), Johnny Bower (1960/61) a Turk Broda (1940/41). Toronto vyhralo nad Philadelphiou ôsmykrát v sérii, Flyers naposledy vo vzájomnom súboji uspeli ešte v decembri 2019.