Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Hokej

Spišská Nová Ves po roku znovu vo štvrťfinále proti Banskej Bystrici

Na snímke druhý zľava Michael Vandas (Spišská Nová Ves) a brankár Gašper Krošelj (Banská Bystrica) počas zápasu 38. kola Tipos extraligy HC ‘05 Banská Bystrica - HK Spišská Nová Ves v Banskej Bystrici 21. januára 2024. Foto: TASR - Ján Krošlák

Hráči Spišskej Novej Vsi boli od úvodu základnej časti príjemným prekvapením súťaže a niekoľko týždňov boli na prvom mieste tabuľky.

Spišská Nová Ves/Banská Bystrica 17. marca (TASR) - Hokejisti Spišskej Novej Vsi sa v druhej sezóne za sebou stretnú vo štvrťfinále play off s Banskou Bystricou. Ich historicky prvá vzájomná séria sa v marci 2023 skončila víťazstvom Spišiakov, ktorí triumfovali 4:3 na zápasy. Rozhodujúci siedmy duel dospel až do predĺženia. V ňom Martin Réway víťazným gólom poslal Spišiakov do historického semifinále, ktoré napokon prinieslo konečné bronzové medaily.

V sezóne 2022/2023 obsadili Banskobystričania 4. miesto v základnej časti a Spišiaci za nimi zaostali iba o horšie vzájomné zápasy. Výhoda domáceho prostredia sa v následnom štvrťfinále príliš nepotvrdila, keď hostia zvíťazili v štyroch zo siedmich dueloch. Banskobystričania boli blízko k postupu, no za stavu 3:2 na zápasy prehrali u súpera 2:4 a následne neuspeli ani v rozhodujúcom stretnutí. V štyroch vzájomných zápasoch v základnej časti prebiehajúcej sezóny 2023/2024 sa už výhoda domáceho prostredia potvrdila a tímy si podelili víťazstvá aj získané body vyrovnaným pomerom 2:2, resp. 6:6. Veľmi tesné bolo aj celkové skóre, ktoré vyznelo lepšie pre Spišiakov - 13:12.

Hráči Spišskej Novej Vsi boli od úvodu základnej časti príjemným prekvapením súťaže a niekoľko týždňov boli na prvom mieste tabuľky. Pýšili sa aj víťaznou sériou na domácom ľade, pričom tesne zaostali za ligovým rekordom. Domáce prostredie bolo pre nich veľkou výhodou a s 56 "domácimi" bodmi boli najlepší tím súťaže. Po bronzovej sezóne ostal pri trénerskom kormidle Vlastimil Wojnar, ten bol napokon jeden zo štyroch kormidelníkov, ktorí vydržali vo svojej funkcii počas celej základnej časti. Spišiaci sa dvakrát prezentovali sériou štyroch víťazstiev za sebou a na prelome rokov triumfovali v šiestich dueloch v sérii. V januári sa však nevyhli výsledkovej kríze a po siedmich prehrách za sebou sa im vzdialila vidina prvenstva v základnej časti. Pred play off zvíťazili v piatich zo siedmich duelov a 3. priečka (87 bodov) ich posúva do pozície mierneho favorita série s Banskou Bystricou.

"Barani" sa v prvej polovici základnej časti prezentovali rôznymi sériami, v jej závere striedali výhry s prehrami. V úvode ročníka zvíťazili v piatich dueloch za sebou, v novembri päťkrát zv sérii prehrali a počas tejto neúspešnej šnúry sa z tímu na vlastnú žiadosť porúčal tréner Doug Shedden, ktorý prijal ponuku z nemeckej DEL. Nahradil ho legendárny Fín Raimo Helminen, ktorý v decembri doviedol svojich zverencov k ôsmim víťazstvám za sebou.

Banskobystričania do záverečného kola bojovali o priamy postup do štvrťfinále a napokon v "nabitom" strede tabuľky uspeli pred Zvolenom a Nitrou zásluhou lepšej bilancie v "tabuľke troch." Obsadili 6. priečku so ziskom 76 bodov a proti Spišskej Novej Vsi sa pokúsia vybojovať účasť v prvom semifinále od roku 2019.

Vzájomné zápasy v prebiehajúcej sezóne z pohľadu Spišskej Novej Vsi: 0:1 (v), 4:2, 3:7 (v), 6:2

Spišská Nová Ves - Banská Bystrica v play off:

štvrťfinále 2022/2023: 4:3 na zápasy

Kompletný program štvrťfinálovej série (na štyri víťazné zápasy):

1. zápas, pondelok 18. marca: Spišská Nová Ves - Banská Bystrica /18.00/
2. zápas, utorok 19. marca: Spišská Nová Ves - Banská Bystrica /18.00/
3. zápas, piatok 22. marca: Banská Bystrica - Spišská Nová Ves /18.00/
4. zápas, sobota, 23. marca: Banská Bystrica - Spišská Nová Ves /18.00/
prípadný 5. zápas, utorok 26. marca: Spišská Nová Ves - Banská Bystrica /18.00/
prípadný 6. zápas, štvrtok 28. marca: Banská Bystrica - Spišská Nová Ves /18.00/
prípadný 7. zápas, sobota 30. marca: Spišská Nová Ves - Banská Bystrica /18.00/