Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Import

Blanár v Nikózii uistil, že SR bude naďalej podporovať dialóg na Cypre

Na snímke zľava minister zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR Juraj Blanár a veľvyslanec SR na Cypre Martin Bezák počas stretnutia s významnými predstaviteľmi slovenskej komunity na pôde Veľvyslanectva SR v Nikózii vo štvrtok 9. mája 2024. Foto: TASR - Martin Baumann

Podľa Blanára sa Slovensko bude zapájať do sprostredkovania bikomunitného dialógu, kým to bude potrebné. Pripomenul, že Slovensko je v tejto oblasti aktívne už 35 rokov.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Nikózia 9. mája (TASR) - Slovensko bude naďalej podporovať dialóg medzi gréckymi a tureckými Cyperčanmi, ako aj mierovú misiu OSN na Cypre (UNFICYP). Minister zahraničných vecí SR Juraj Blanár to deklaroval na spoločnej tlačovej konferencii so svojím cyperským partnerom Konstantinosom Kombosom. Na štvrtkovom rokovaní na pôde rezortu diplomacie v Nikózii hovorili ministri aj o aktuálnych výzvach pre Európsku úniu, bezpečnostnej situácii vo svete a vzájomných vzťahoch. Z Cypru informuje osobitná spravodajkyňa TASR.

Podľa Blanára sa Slovensko bude zapájať do sprostredkovania bikomunitného dialógu, kým to bude potrebné. Pripomenul, že Slovensko je v tejto oblasti aktívne už 35 rokov. "Toto je niečo veľmi unikátne," vyzdvihol s tým, že slovenský príspevok je oceňovaný aj v OSN. Rovnako upozornil na výsledky, ktoré dosiahli za vyše 20 rokov v mierovej misii slovenskí vojaci.

Ministri vyzdvihli tiež partnerstvo krajín v rámci Európskej únie a excelentné vzájomné vzťahy. Ako načrtol Kombos, hovorili napríklad o možnostiach spolupráce v oblasti obchodu, obrany, turizmu či inovácií.

V nárazníkovej zóne Nikózie vysadil slovenský šéf rezortu diplomacie olivovník ako strom mieru. Symbolicky tak urobil pred bývalý hotelom, v ktorom slovenské veľvyslanectvo organizuje bikomunitné schôdzky medzi gréckocyperskými a tureckocyperskými politickými stranami. V prejave zdôraznil hodnotu mieru.
Na snímke vpravo minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár (Smer-SD) počas návštevy Územia pod ochranou OSN (UNPA) 9. mája 2024 v Nikózii na Cypre.
Foto: TASR - Martin Baumann

V súčasnosti je do dialógu formálne zapojených 17 politických strán, z toho osem gréckocyperských a deväť tureckocyperských. Podľa rezortu diplomacie ide o významnú väčšinu zastúpenia celého politického spektra oboch komunít.

Blanár sa vo štvrtok večer zúčastní ako čestný hosť na slávnostnom podujatí pri príležitosti 20. výročia vstupu Cyperskej republiky do Európskej únie na pozvanie cyperského prezidenta Nikosa Christodulidisa, s ktorým taktiež vo štvrtok rokoval.

Predpoludním sa slovenský minister stretol so zástupcami krajanov. Na ostrove ich žije asi 2500. V rámci programu ho čaká aj stretnutie s vedením misie UNFICYP, slovenskými vojakmi a policajtmi, ktorí na Cypre pôsobia.

(osobitná spravodajkyňa TASR Katarína Bačová)