Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Import

Cavendish vyhral druhú etapu pretekov Okolo Maďarska

Britský cyklista Mark Cavendish. Foto: FOTO TASR/AP

Záver pretekov si Cavendish načasoval ideálne a poučil sa z úvodnej etapy, v ktorej nastúpil príliš skoro a skončil až šiesty.

Kazincbarcika 9. mája (TASR) - Britský cyklista Mark Cavendish vyhral druhú etapu pretekov Okolo Maďarska. Jazdec tímu Astana Qazaqstan uspel v záverečnom špurte na 162,1 km dlhej trase s finišom v Kazincbarcike v čase 3:45:11 h. Slovák Peter Sagan zo slovenského kontinentálneho tímu Pierre Baguette obsadil 39. miesto a do priameho boja o etapový triumf sa nezapojil. Jeho tímový kolega Martin Voltr z Česka však získal žltý dres pre lídra klasifikácie a vedie aj poradie bodovacej súťaže.

Záver pretekov si Cavendish načasoval ideálne a poučil sa z úvodnej etapy, v ktorej nastúpil príliš skoro a skončil až šiesty. Tridsaťosemročný skúsený Brit na cieľovej páske zanechal za sebou ďalšieho favorita Dylana Groenewegena z tímu Jayco–AlUla. Tretí finišoval Španiel Jon Aberasturi (Euskatel-Euskadi).

V záverečných metroch doplatil na kolíziu víťaz prvej etapy Sam Welsford (Bora-hansgrohe) a vypadol z okruhu favoritov na prvenstvo. Navyše prišiel aj o žltý dres, ktorý získal Voltr. Český pretekár sa ocitol v úniku, vyhral prvé dve šprintérske prémie etapy a na tretej bral druhé miesto. Jazdca slovenského tímu to katapultovalo na čelo bodovacej súťaže aj do virtuálneho vedenia, ktoré si udržal.

Sagan bol v závere po boku krajana a tímového kolegu Andreja Líšku. Ani jeden z nich si však nedokázal vypracovať pozíciu, z ktorej by bol schopný atakovať čelo pretekárov. Líška finišoval na 15. priečke.


Okolo Maďarska - 2. etapa (Tokaj - Kazincbarcika, 162,1 km)

1. Mark Cavendish (V. Brit./Astana Qazaqstan) 3:45:11 h, 2. Dylan Groenewegen (Hol./Jayco-AlUla), 3. Jon Aberasturi (Euskaltel-Euskadi), 4. Mathias Vacek (ČR/Lidl-Trek), 5. Matteo Moschetti (Tal./Q36.5 Pro Team), 6. Elia Viviani (Tal./Ineos Grenadiers),..., 15. Andrej LÍŠKA, 39. Peter SAGAN (obaja SR/Pierre Baguette) všetci rovnaký čas ako víťaz

celkové poradie po 2. etape:

1. Martin Voltr (ČR/Pierre Baguette) 7:37:44 h, 2. Cavendish, 3. Sam Welsford (Austr./Bora-hansgrohe) obaja +5 s, 4. Zsolt Istlstekker (Maď./Epronex - Hungary Cycling) +10, 5. Aberasturi, 6. Jakub Mareczko (Tal./Corratec Vini Fantini) obaja +11,..., 17. LÍŠKA, 26. SAGAN obaja +15