Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Import

Plenkovič dostal oficiálne poverenie viesť novú chorvátsku vládu

Archívna fotografia Foto: TASR – Úrad vlády SR

Nová vláda zrejme Chorvátsko politicky posunie viac doprava. Prvýkrát po dlhých rokoch zároveň nebude jej súčasťou nijaká strana zastupujúca srbskú menšinu.

Záhreb 10. mája (TASR) - Úradujúci chorvátsky premiér Andrej Plenkovič bol v piatok prezidentom Zoranom Milanovičom oficiálne poverený vedením novej vlády, na čele ktorej by tak mal byť už tretie funkčné obdobie. TASR o tom informuje podľa agentúry AP.

Plenkovičova aj doteraz vládnuca strana Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) získala v aprílových voľbách najviac parlamentných kresiel. Nestačilo to však na to, aby vládu zostavila sama a tak sa na jej vytvorení tento týždeň dohodla s krajne pravicovým Hnutím za vlasť (DP). Plenkovič predložil prezidentovi podpisy 78 poslancov, ktorí jeho koalíciu podporia, píše HINA.

"Dostal som mandát na vytvorenie chorvátskej vlády. Počas nášho tretieho funkčného obdobia sa budeme snažiť ďalej napredovať," uviedol následne na platforme X. Parlament má o jeho vláde hlasovať na budúci týždeň. Vzhľadom na veľmi tesnú väčšinu by nová koalícia mohla predznamenávať určitú politickú neistotu, píše AP.

Nová vláda zrejme Chorvátsko politicky posunie viac doprava. Prvýkrát po dlhých rokoch zároveň nebude jej súčasťou nijaká strana zastupujúca srbskú menšinu. DP totiž vytvorenie takejto koalície odmietla, čo vzhľadom na minulosť podnietilo obavy z možného etnického napätia.

HDZ je v krajine zväčša pri moci už od vtedy, ako sa Chorvátsko v roku 1991 odčlenilo bývalej Juhoslávie. AP pripomína, že Chorvátsko vstúpilo v roku 2013 do Európskej únie a vlani aj do eurozóny a Schengenu.