Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Import

KDH vyzýva vládu, aby začala riešiť problémy ľudí ohrozených chudobou

Na snímke poslankyňa NR SR Martina Holečková (KDH). Foto: TASR Jaroslav Novák

Podľa pulzného prieskumu spoločnosti Intrum o finančnej situácii a postojoch spotrebiteľov väčšina Slovákov dokáže pokryť základné životné náklady, avšak musí značne škrtiť svoje výdavky.

Bratislava 10. mája (TASR) - Opozičné KDH vyzýva vládu SR, aby na najbližšom rokovaní začala riešiť problémy ľudí, ktorí sú najviac ohrození chudobou, a to najmä jednorodičovské domácnosti a rodiny s viacerými deťmi. Poukázali pritom na prieskum spoločnosti Intrum o aktuálnej finančnej situácii, ktorý podľa KDH ukázal, že väčšina Slovákov živorí a zároveň polovica Slovákov tvrdí, že zvažuje nájsť si bočný zdroj príjmu alebo druhú prácu. V piatok o tom informovala hovorkyňa KDH Lenka Halamová.

"Najviac ohrozené chudobou sú jednorodičovské domácnosti, rodiny s viacerými deťmi a jednoosobové domácnosti seniorov. Vláda od začiatku svojho mandátu tieto skupiny ľudí prehliada a nepredstavila pre nich žiadnu adresnú pomoc. Dúfam, že aspoň tieto alarmujúce čísla z výskumu otvoria vláde oči a začne pre ľudí ohrozených chudobou konečne niečo robiť," uviedla predsedníčka poslaneckého klubu KDH a odborníčka na sociálnu oblasť Martina Holečková.

Upozornila tiež, že napäté rozpočty domácností majú priamy vplyv na duševné zdravie. "Na celom svete zažívame epidémiu duševných chorôb a práve nedostatok peňazí vyvoláva v ľuďoch ohrozených chudobou stres a neistotu. Vláda musí začať konečne konať a prestať od tohto problému odpútavať pozornosť. Problémy ohrozených chudobou už nepočkajú," dodala Holečková.

Podľa pulzného prieskumu spoločnosti Intrum o finančnej situácii a postojoch spotrebiteľov väčšina Slovákov dokáže pokryť základné životné náklady, avšak musí značne škrtiť svoje výdavky. Vyše polovica (57 %) oslovených Slovákov sa začala obmedzovať a znižuje dobrovoľné výdavky. Dôslednejšie tiež sledujú, na čo míňajú svoje peniaze. Prieskum tiež ukázal, že pretrvávajúci tlak na rodinné rozpočty má dopad na duševné zdravie a celkovú životnú pohodu obyvateľov.