Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Import

Nemecký index DAX vzrástol na nové historický maximum

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Na čele indexu DAX, ktorý zahŕňa 40 významných nemeckých firiem, sa umiestnila spoločnosť Siemens Energy.

Frankfurt nad Mohanom 9. mája (TASR) - Nemecký DAX rozšíril počiatočné zisky a vo štvrtok uzavrel o 1 % vyššie na novej rekordnej hodnote 18.700. K rastu prispeli najmä očakávania, že hlavné centrálne banky vo svete smerujú k zníženiu svojich úrokových sadzieb. TASR o tom informuje na základe správy portálu tradingeconomics.

Britská centrálna banka vo štvrtok potvrdila svoju základnú úrokovú sadzbu na úrovni 5,25 %, pričom jej guvernér Andrew Bailey signalizoval, že menová politika sa môže čoskoro uvoľniť. Banka má podľa neho povzbudivé správy o inflácii, ktorá by mohla v najbližších mesiacoch klesnúť smerom k dvojpercentnej cieľovej hodnote. Prudký nárast počtu žiadostí o podporu v nezamestnanosti v USA zároveň poskytol Federálnemu rezervnému systému ďalší argument v prospech uvoľnenia menovej politiky.

Na čele indexu DAX, ktorý zahŕňa 40 významných nemeckých firiem, sa umiestnila spoločnosť Siemens Energy. Jej akcie vzrástli o 3,3 %. Analytici boli pozitívne naladení po tom, ako skupina zaoberajúca sa energetickými technológiami po silnom predchádzajúcom štvrťroku zlepšila svoju prognózu.

Index DAX v marci prvýkrát prekročil hranicu 18.000 bodov a už niekoľko mesiacov je na vzostupe. Mnohé spoločnosti zahrnuté v indexe majú významné aktivity v zahraničí, napríklad v Spojených štátoch, a sú tak menej závislé od domáceho nemeckého trhu.