Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Import

Rabín Pinchas Goldschmidt si prevzal Cenu Karola Veľkého

Na archívnej snímke rabín Pinchas Goldschmidt. Foto: TASR/DPA

Nemecký minister hospodárstva vo svojom prejave uviedol, že porota udelením ceny vyslala signál proti antisemitizmu, ktorý je tento rok najvýraznejší za dlhšie obdobie.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Aachen 9. mája (TASR) - Predseda konferencie európskych rabínov Pinchas Goldschmidt si vo štvrtok v nemeckom Aachene prevzal Cenu Karola Veľkého, píše TASR podľa agentúry DPA.

Pinchasa (60) ocenili za obhajobu európskych hodnôt, porozumenie a dialóg medzi náboženstvami. Spolu s ním cenu získala aj židovská obec v Európe. Pamätnú medailu a diplom im odovzdali na ceremoniáli na radnici v Aachene v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko.

Správna rada udelenie ceny tomuto rabínovi označila ako znamenie, že život židovskej komunity patrí k Európe a v Európe nie je miesto pre antisemitizmus.

Nemecký minister hospodárstva vo svojom prejave uviedol, že porota udelením ceny vyslala signál proti antisemitizmu, ktorý je tento rok najvýraznejší za dlhšie obdobie. Ocenil Goldschmidtov dialóg medzi moslimami a židmi. Tento rabín je spoluzakladateľ európskej moslimsko-židovskej rady (Muslim Jewish Leadership Council - MJLC). Na slávnostnom odovzdávaní s prejavom vystúpil aj albánsky premiér Edi Rama.

Goldschmidt bol dlhé roky hlavným moskovským rabínom, Rusko však opustil po začiatku invázie na Ukrajinu.

Cenu Karola Veľkého udeľujú od roku 1950 osobám alebo inštitúciám za mimoriadne zásluhy o Európu a európske zjednotenie. Medzi laureátov patria pápež František alebo francúzsky prezident Emmanuel Macron. Vlani ju dostal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a ukrajinský ľud.