Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Import

Stovky ľudí navštívili sovietske pamätníky v Berlíne

Vojnový pamätník sovietskych vojakov v berlínskom parku Treptower, archívne foto. Foto: TASR/AP Photo

Pri pamätníku v štvrti Tiergarten polícia podľa svojich vyjadrení zaznamenala viacero incidentov.

Berlín 9. mája (TASR) - Stovky ľudí sa vo štvrtok zhromaždili pri sovietskych pamätníkoch v berlínskej štvrti Tiergarten a v parku Treptower. Pripomenuli si tak 79. výročie ukončenia druhej svetovej vojny. Na podujatiach sa zúčastnil aj ruský veľvyslanec v Nemecku Sergej Nečajev, informuje TASR podľa agentúry DPA.

V parku Treptower sa zúčastnil na zhromaždení, ktoré organizovali členovia ruskej pravoslávnej cirkvi. Polícia návštevníkov pri vstupe kontrolovala a preverovala zakázané symboly a predmety. V parku je umiestnená socha sovietskeho vojaka a tiež vojenský cintorín.

Pri pamätníku v štvrti Tiergarten polícia podľa svojich vyjadrení zaznamenala viacero incidentov. Niektorí účastníci mali pri sebe symboly protiústavných organizácií, polícia však podrobnosti neposkytla.

Členovia nacionalistického motorkárskeho gangu Noční vlci vo štvrtok navštívili oba spomínané pamätníky. Polícia nehlásila žiadne incidenty. Noční vlci pravidelne navštevujú pamätné miesta druhej svetovej vojny okolo 9. mája, ktorý sa v Rusku oslavuje ako Deň víťazstva po kapitulácii nacistického Nemecka 8. mája 1945. Protizápadní Noční vlci sú považovaní za podporovateľov ruského prezidenta Vladimira Putina a proruských separatistov na východe Ukrajiny.

Druhá svetová vojna v Európe sa oficiálne skončila 8. mája 1945, keď Nemecko podpísalo kapituláciu. V Rusku bolo v tom čase pre časový posun už 9. mája.