Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Import

Slovenskou a európskou hymnou si poslanci pripomenuli Deň Európy

Na snímke plénum počas schôdze NR SR v Bratislave. Foto: TASR Jaroslav Novák

Deň Európy odkazuje na deklaráciu francúzskeho ministra zahraničných vecí Roberta Schumana, ktorú predstavil 9. mája 1950.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 9. mája (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR si vo štvrtok podvečer pripomenuli Deň Európy. V pléne zazneli slovenská a európska hymna. Stalo sa tak na návrh podpredsedu parlamentu Michala Šimečku (PS).

Na význam Dňa Európy poukázalo aj Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS). Jeho predseda Jozef Božik uviedol, že Európska únia nie je len o finančnej podpore, ale aj solidarite a spolupráci medzi mestami a obcami. Poukázal na potrebu integrácie, vyzdvihol i význam eurofondov. "V tento deň, ktorý položil základy našej súčasnej EÚ, si pripomíname hodnoty, ktoré nás spojili a vedú nás vpred, hodnoty, ako demokracia, ľudské práva, sloboda a mier," skonštatoval.

Deň Európy odkazuje na deklaráciu francúzskeho ministra zahraničných vecí Roberta Schumana, ktorú predstavil 9. mája 1950. Hovorila o vytvorení európskeho úradu pre uhlie a oceľ, ktorý by dohliadal hlavne na výrobcov týchto strategických surovín a prispel tým k zabezpečeniu mieru v Európe. Návrh sa považuje za začiatok budovania Európskej únie (EÚ).

Pôvodnými zakladajúcimi členmi Únie boli Belgicko, Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Luxembursko a Holandsko. K prvému rozšíreniu došlo v roku 1973. Slovensko do EÚ vstúpilo v roku 2004. V súčasnosti tvorí Úniu 27 krajín, posledné rozšírenie bolo v roku 2013.