Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Import

Vyjednávači Izraela aj Hamasu opustili miesto rokovaní v Káhire

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Popredný predstaviteľ Hamasu Usáma Hamdán v utorok varoval Izrael, že ak bude jeho operácia v Rafahu pokračovať, nedosiahne sa nijaká dohoda o prímerí.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Káhira 9. mája (TASR) - Vyjednávači Izraela a hnutia Hamas vo štvrtok opustili Káhiru, kde dva dni rokovali o prímerí v Pásme Gazy. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Webová stránka al-Qahera News s odvolaním sa na vysokopostavený egyptský zdroj uviedla, že sprostredkovatelia z Egypta, Kataru a USA pokračujú v úsilí o názorové priblíženie oboch strán.

Delegácie Hamasu a Izraela do Káhiry pricestovali v utorok. Palestínske militantné hnutie v pondelok večer informovalo Egypt a Katar, že schválilo ich návrh na dohodu o prímerí s Izraelom. Izrael neskôr oznámil, že jeho armáda prevzala kontrolu nad palestínskou časťou hraničného priechodu v meste Rafah na hraniciach s Egyptom.

Izraelské premiér Benjamin Netanjahu v utorok uviedol, že najnovší návrh na prímerie nenapĺňa základné požiadavky Izraela a vyvíjanie vojenského tlaku je stále nevyhnutné pre návrat rukojemníkov.

Popredný predstaviteľ Hamasu Usáma Hamdán v utorok varoval Izrael, že ak bude jeho operácia v Rafahu pokračovať, nedosiahne sa nijaká dohoda o prímerí. Dodal, že návrh na prímerie, ktorý Hamas prijal, zodpovedá minimu požiadaviek Palestínčanov a jeho hnutia.