Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Import

Zelenskyj po odhalení prípravy atentátu odvolal Serhija Ruda

Na archívnej snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Ukrajinská bezpečnostná služba oznámila, že zadržala dvoch plukovníkov UDO, ktorí spolupracovali s ruskou Federálnou bezpečnostnou službou pri príprave atentátu na Zelenského.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Kyjev 9. mája (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal vo štvrtok šéfa Správy štátnej bezpečnosti (UDO) Serhija Ruda. Informuje o tom TASR s odvolaním na agentúru Reuters.

Ukrajinská UDO má na starosti ochranu najvyšších ústavných činiteľov. Dôvod odvolania Ruda ani meno jeho nástupcu neboli známe. Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) v utorok oznámila, že zadržala dvoch plukovníkov UDO, ktorí spolupracovali s ruskou Federálnou bezpečnostnou službou (FSB) pri príprave atentátu na Zelenského a ďalších vysokopostavených ukrajinských predstaviteľov.

SBU uviedla, že atentáty mali byť "darčekom" pre ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý zložil v utorok prezidentský sľub a ujal sa svojho piateho funkčného obdobia na čele Ruskej federácie. Priblížila, že sieť agentov FSB bola poverená nájdením osôb blízkym prezidentskej stráži, ktoré by Zelenského zajali ako rukojemníka a neskôr ho zabili.

Zadržaní plukovníci UDO boli súčasťou siete agentov FSB a odovzdávali Rusku tajné informácie, dodala SBU. Nebolo známe, v akej fáze sa ukrajinskej bezpečnostnej službe podarilo plány odhaliť. Moskva sa k obvineniu nevyjadrila.

Zelenskyj vlani uviedol, že ukrajinské služby zmarili najmenej päť ruských pokusov o jeho zavraždenie. SBU informovala, že špionážna sieť FSB plánovala zabiť aj šéfa SBU Vasyľa Maľuka a riaditeľa ukrajinskej vojenskej rozviedky Kyryla Budanova.