Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Košický kraj

Košický samosprávny kraj spustí pre občanov elektronické služby

Štátne divadlo Košice, ilustračné foto Foto: TASR – František Iván

Celkové výdavky na realizáciu predstavujú zhruba 4,73 milióna eur.

Košice 22. októbra (TASR) - Košický samosprávny kraj (KSK) uvedie počas novembra do testovacej prevádzky elektronické služby realizované v rámci Operačného programu Informatizácia spoločnosti - OPIS. Cieľom projektu je zjednodušiť prístup k službám samosprávneho kraja a poskytnúť väčšiu efektivitu na strane občanov, ako aj samosprávy.

"Výstupy projektu budú kompatibilné s Ústredným portálom verejnej správy, ktorý je realizovaný v rámci e-Governmentu. V rámci projektu je implementovaných 73 informačných a transakčných elektronických služieb," informoval Úrad KSK.

Projekt realizovaný od apríla 2012 do októbra 2015 je spolufinancovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja a štátneho rozpočtu. Celkové oprávnené výdavky na realizáciu predstavujú zhruba 4,73 milióna eur, KSK zabezpečuje financovanie z vlastných zdrojov vo výške päť percent.

Prostredníctvom projektu Elektronizácia služieb VÚC sprístupní KSK služby poskytované občanom a podnikateľom prostredníctvom verejného internetu. Vybrané elektronické služby zahŕňajú napríklad oblasť sociálnych služieb, stredného školstva či krajského zastupiteľstva. Priamym dôsledkom by malo byť rozsiahlejšie využívanie internetu pri komunikácii so samosprávou a zníženie administratívneho zaťaženia občanov a podnikateľov.

Fungovanie a prínos elektronizácie služieb verejnosti predstavuje záverečná konferencia projektu, ktorá sa dnes dopoludnia koná v Košiciach.