Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Košický kraj

Literárny festival v Košiciach má motivovať k čítaniu

Ilustračná snímka Foto: TASR/Milan Kapusta

Účasť na podujatí potvrdili spisovatelia Ružena Anďalová, Roman Brat, Petra Braunová, Oľga Feldeková a mnohí ďalší.

Košice 15. októbra (TASR) - Motivovať deti a celé rodiny k čítaniu je zámerom košického literárneho festivalu Číta celá rodina. Jeho piaty ročník sa uskutoční v piatok a sobotu 16.-17. októbra na desiatich základných školách a v areáli Kasární/Kulturparku.

"Naším hlavným cieľom je ukázať, že kniha patrí do rodiny a čítať si môže byť zábavné," uviedla dnes o cieľoch projektu riaditeľka Knižnice pre mládež mesta Košice Iveta Hurná.

Funkcie garantov čítania, dobrej knihy a dobrej literatúry sa zhostia festivaloví hostia a tvorcovia detských kníh. Účasť na podujatí potvrdili spisovatelia Ružena Anďalová, Roman Brat, Petra Braunová, Oľga Feldeková, Marta Hlušíková, Peter Holka, Valentín Šefčík, Zuzana Štelbaská, Alžbeta Verešpejová a ilustrátor Martin Kellenberger.

Piatkový program je určený najmä deťom, učiteľom, rodičom a priateľom škôl, a predstavuje celodenné netradičné čítanie na základných školách. Do projektu sa zapája celkovo desať základných škôl vrátane školy pri Detskej fakultnej nemocnici. V nich vznikne množstvo netradičných čítacích stánkov, ktoré obsadia rovnako netradiční čítajúci. Čítať sa bude v školských jedálňach, na chodbách, v telocvičniach či na vrátniciach. "Chceme, aby si deti uvedomili, že aj títo ľudia majú svoje rodiny, deti, s ktorými si po večeroch čítavajú. Možno sa im to zapáči a už večer sa budú dožadovať, aby aj im niekto doma čítal. Ak sa tak stane, bude náš projekt úspešný," konštatovala Hurná. Piatkový program obohatí dopoludňajšie scénické čítanie a literárny večer v LitParku na Kukučínovej ulici.

Druhý festivalový deň bude patriť rodinám s deťmi a má zdôrazniť dôležitosť čítania priamo v rodinách. Rodinný program, ktorý zabaví aj poučí, sa sústredí do areálu Kasární/Kulturpark. V budovách Bravo a Foxtrot budú celý deň prebiehať rôzne besedy, workshopy, bábkové predstavenia, čítania, tvorivé dielne a burza. 

"Nájdime si každý deň aspoň chvíľu, čítajme si spolu, potešme sa tým navzájom. Kniha má byť aj naším spoločníkom, aby sme boli deťom naozaj dobrým vzorom," zdôrazňuje riaditeľka knižnice.