Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Košický kraj

Seminár na východe sa zameria na ilegálne prípravky na ochranu rastlín

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Ide v poradí o piate takéto stretnutie zástupcov z krajín Vyšehradskej skupiny a Litvy.

Košice 24. apríla (TASR) - Medzinárodný seminár zameraný na nelegálny obchod s prípravkami na ochranu rastlín sa v stredu a vo štvrtok (25. 4.) koná v Košiciach. Súčasťou programu sú aj praktické ukážky colnej kontroly pri vyhľadávaní falšovaných a ilegálnych prípravkov na ochranu rastlín na hraničnom priechode Vyšné Nemecké.

Ide v poradí o piate takéto stretnutie zástupcov z krajín Vyšehradskej skupiny a Litvy. Organizuje a koordinuje ho Slovenská asociácia ochrany rastlín s viacerými silovými a kontrolnými orgánmi štátnej správy.

"Nezákonný obchod s prípravkami na ochranu rastlín nadobúda v ostatných rokoch po celom svete vrátane Európskej únie značný rozmer. Naše pracovné stretnutie sa zameria na tento negatívny trend, jeho dosah, ako aj na to, čo sa s tým dá robiť," uviedli organizátori. Poukazujú na to, že akákoľvek preprava a používanie neodskúšaných a neregistrovaných prípravkov na ochranu rastlín predstavujú pre pestovateľov a životné prostredie vážne nebezpečenstvo. Pre členské krajiny EÚ je preto dôležitá úzka spolupráca pri predchádzaní a zneškodnení obchodovania s nimi na národnej úrovni.

"Naše pracovné stretnutie sa zameria na ukážku najnovších trendov, poskytne priestor diskusii o praktických riešeniach a podporí spoluprácu na regionálnej úrovni a na úrovni EÚ," informoval výkonný riaditeľ Slovenskej asociácie ochrany rastlín Jozef Kotleba.