Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Kultúra

Album skupiny Františka Ringo Čecha vychádza v reedícii na vinyle

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Platňa je kompiláciou songov z rokov 1974 až 1976, mapujúca Schelingerov vývoj od popovej hviezdy k (hard)rockovému fenoménu.

Bratislava 8. apríla (TASR) - Supraphonská séria LP reedícií albumov Jiřího Schelingera a Františka Ringo Čecha pokračuje v roku 2024 nahrávkou, ktorá síce oficiálne nemá meno, ale jej dôležitosť pre kariéru ikonického českého speváka Jiřího Schelingera je mimoriadne zásadná. TASR informovala PR manažérka Adriana Nievelt.

Platňa je kompiláciou songov z rokov 1974 až 1976, mapujúca Schelingerov vývoj od popovej hviezdy k (hard)rockovému fenoménu. Dvanástka skladieb, pre ktorú sa medzi fanúšikmi zaužívalo vďaka titulnej fotografii Otta Dlabolu pomenovanie Ovoce z naší zahrádky, je považovaná za pomyselný štart Schelingerovej zlatej éry. Kompilácia je zároveň vnímaná ako východiskový bod k ďalším, v predchádzajúcich rokoch na LP reedovaným a dnes už absolútne legendárnym albumom Hrrr na ně (1977) a ...nám se líbí...(1979).

Tucet skladieb na albume tvoria Já se mám, Sim - sala - bim, Ptají se lidé, Formule, Co je to mezi námi, Švihák lázeňský, Evženie, Léto s tebou, Moje oči bloudí, Držte se módy jako já, Moudrý strýček Véna a Matko má, nedovol.

Pre túto významnú LP reedíciu je charakteristický široký žánrový rozptyl, keď sa ešte od pomaly rozbiehajúceho hardrocku vrátime do popových vôd a ku skladbám v sprievode veľkých tanečných orchestrov. Príkladom za všetky počiny v tomto smere je hit Švihák lázeňský Václava Zahradníka s Orchestrom Československej televízie.

František Ringo Čech k nemu hovorí: "Zdôveril som sa Zahradníkovi, že Schelingera nikto nepozná a usporiadatelia moju kapelu s ním nechcú. On na to: Budúcu sobotu hráme estrádu v Karlových Varoch, priamy prenos, ja vám napíšem pesničku. Stalo sa, Švihák bol vo štvrtok 1. apríla 1976 nahraný v štúdiu Břevnov (spolu s piesňou Bohuslava Ondráčka Moudrý strýček Véna) a na playback odprezentovaný v sobotu v priamom prenose z Karlových Varov. V pondelok už nám volali usporiadatelia, že toho Schelingera chcú."