Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Kultúra

Do kín vstúpil nový film M. Luthera Spiaci účet

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Luther nakrúcal svoj nový počin predovšetkým v Bratislave, v Opatovciach pri Trenčíne, ale aj v českom Zlíne.

Bratislava 19. apríla (TASR) - Program kín je bohatší o novinku Miloslava Luthera Spiaci účet. Významný slovenský režisér a scenárista ho pripravoval osem rokov. Tvorca filmov Chodník cez Dunaj, Anjel milosrdenstva či Útek do Budína nakrútil detektívne romanetto, ktoré odhaľuje príbeh temného tajomstva jednej rodiny.

Luther nakrúcal svoj nový počin predovšetkým v Bratislave, v Opatovciach pri Trenčíne, ale aj v českom Zlíne. Pri tvorbe filmu ho inšpirovala aj kniha historičky Kataríny Hradskej Prípad Wisliceny.

"Nechcel som nakrúcať príbeh o Dieterovi Wislicenym, ale o ľuďoch, ktorí v tej dobe žili a reagovali na to, ako im postupne prinášala nové a nové otázky a výzvy," povedal pre TASR 78-ročný filmár. Podčiarkol, že ho zaujímajú všední, bežní mladí ľudia. "Väčšina spoločnosti, nie tie špičky, ktoré či už zvrátenejším alebo menej zvráteným, demagogickejším alebo manipulatívnejším, klamlivejším spôsobom zneužívajú moc, ktorú získajú tým, že poblúznia spoločnosť."

Spiacimi účtami bývajú označované bankové kontá, ktoré už dlhšie časové obdobie nezaznamenali žiadne vklady ani výbery zo strany klienta. Majitelia sú často po smrti a pre dedičov býva problematické sa k takto zabezpečenému majetku dostať.

"Takéto kontá sa stali rezonujúcou témou už v 90. rokoch, keď bola zverejnená výzva bankám, aby vrátili majetok obetí holokaustu, ktorý začal po desaťročiach prepadávať z neaktívnych účtov v prospech štátov," pripomína Peter Gašparík, PR manažér distribučnej spoločnosti Continental film, ktorá Spiaci účet priniesla do kín od 18. apríla. Dodáva, že dodnes sú účty vo švajčiarskych bankách otvorené a prístupné oprávneným dedičom. Obdobný účel mali tzv. účty na doručiteľa, ktoré umožňovali zatajiť identitu nadobúdateľov obrovského majetku počas divokej privatizácie v 90. rokoch na Slovensku.

V centre filmového príbehu Spiaci účet stoja mladí manželia, ktorých si zahrali Richard Autner a Dominika Morávková. Zistia, že súčasťou ich dedičstva je vzácny obraz a s ním súvisiaci neaktívny účet v banke. S dedičstvom však prichádza aj náročná dilema, ktorej korene siahajú do rodinnej minulosti, a s ktorou sa dvojica musí vysporiadať.

Luther vo filme paralelne rozvíja rozprávanie o dvoch partnerských dvojiciach - súčasníkov a tých, čo žili za tzv. Slovenského štátu. V ďalších úlohách sa diváci môžu tešiť na Františka Kovára, Annu Čelko Maľovú, Ivu Janžurovú, Veroniku Mészárosovú, Dávida Uzsáka, Marka Igondu či Vladimíra Polívku.