Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Dokumentarista P. Barabáš uviedol svoju poctu Svetozárovi Stračinovi

Režisér Pavol Barabáš, archívna snímka. Foto: TASR - Andrej Galica

Film o významnom slovenskom skladateľovi a zberateľovi ľudových piesní predstavil v stredu (4. 9.) v bratislavskom Kine Lumiére.

Bratislava 5. septembra (TASR) - Režisér, scenárista a cestovateľ Pavol Barabáš, autor širokej škály horských a dobrodružných filmov, prináša do kín dokument Svetozár Stračina. Film o významnom slovenskom skladateľovi a zberateľovi ľudových piesní predstavil v stredu (4. 9.) v bratislavskom Kine Lumiére.

Snímka pripomenie umelca, ktorý sa vymyká akémukoľvek "priečinkovému" zaradeniu. Bohému, ktorý bytostne vnímal a rozvíjal autentický folklór, skladateľa, ktorého hudobné kompozície nadchýnajú aj tých, ktorí sa folklóru vyhýbajú.

Svetozár Stračina zanechal po sebe rozsiahle dielo a nezameniteľný odkaz, ktorý nemá nasledovníkov. Barabášov dokument pripomenie Stračinovu spoluprácu s Martinom Ťapákom, Martinom Hollým a ďalšími režisérmi, ktorá priniesla napríklad film Noční jazdci, ale aj divácky obľúbené tituly Rysavá jalovica či Pacho, hybský zbojník. Počiny, vďaka ktorým mnohí slovenskí diváci vôbec po prvý raz zaregistrovali filmovú hudbu.

Barabáš priznáva, že sa veľa ľudí diví, prečo nakrútil film o Stračinovi. "Vnímajú viac, že som pochodil kus sveta, spoznal mnoho kultúr a zachytil ich tradície," hovorí dokumentarista a cestovateľ, ktorý nakrúcal zaniknuté prírodné kmene, navštívil krajiny, ktoré medzičasom prišli o svoje zvyky a stratili vzťah k svojej zemi. "Zažil som stret kultúr i etniká s vyhasnutými očami, ktoré prevalcoval globalizačný valec. Čím viac človek spoznáva planétu, tým viac získava nadhľad, ktorý mu pomáha odhaľovať to vzácne doma. Inak sa začne dívať na hodnoty krajiny a národa, ktoré sú pre svoju blízkosť často neviditeľné," konštatoval Barabáš s tým, že práve preto sú pre neho vzácni ľudia, ktorí podnecujú svoje okolie k tvorivosti a odkrývajú nové pohľady na seba samých. "Pri hudbe Svetozára Stračinu som si uvedomil, že on hľadal a zachytával esenciu, ktorá dáva ľuďom pocit spolupatričnosti. To krehké, čo utvára spoločenstvo," vysvetlil.

Dokument Svetozár Stračina prináša bližší pohľad na jeho tvorbu prostredníctvom priateľov, spolupracovníkov a hudobných odborníkov. Je spojením množstva archívnych záberov a rozhovorov s ľuďmi, ktorí ho poznali, či už osobne alebo prostredníctvom jeho práce. Medzi nimi figurujú muzikologička Alžbeta Lukáčová, hudobný redaktor Juraj Dubovec či najznámejší choreograf SĽUK-u Juraj Kubánka.

Film uvádza do kín od 5. septembra Asociácia slovenských filmových klubov (ASFK).