Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Kultúra

V Slovenskej filharmónii bude znieť filmová hudba

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Populárny program určený pre publikum všetkých vekových kategórií zaznie v naštudovaní dirigenta Rastislava Štúra.

Bratislava 17. apríla (TASR) - Koncerty filmovej hudby zaznejú v Slovenskej filharmónii (SF) v interpretácii jej orchestra a Slovenského filharmonického zboru 18., 19. a 20. apríla. Okrem večerných koncertov o 19.00 h pozýva filharmónia do svojej Koncertnej siene aj na štvrtkovú (18. 4.) verejnú generálku so začiatkom o 10.00 h. TASR o tom informovala tlačová tajomníčka SF Martina Tolstova.

Populárny program určený pre publikum všetkých vekových kategórií zaznie v naštudovaní dirigenta Rastislava Štúra. Sólistami koncertov budú koncertný majster SF Jarolím Emmanuel Ružička, sopranistka Marianna Prievozníková Geleneky a talentovaná hráčka na zobcovej flaute Ajna Marosz.

Program koncertov je zostavený z hudobných ukážok slovenských a svetových filmov, ktorých autormi sú najznámejší skladatelia tohto žánru. V prvej polovici večerov si návštevníci bratislavskej Reduty vypočujú prierez originálnej filmovej hudby zo slovenských snímok Šťastie príde v nedeľu, Obchod na korze, Medená veža, Pacho, hybský zbojník, Legenda o lietajúcom Cypriánovi, Perinbaba, Plavčík a Vratko.

V programe figuruje hudba Milana Nováka, Vladimíra Martinku, Zdeňka Lišku, Petra Hapku či Svetozára Stračinu. Pokračovať bude filmovými melódiami svetových skladateľov Hansa Zimmera, Ennia Morriconeho, Johna Williamsa, Nigela Hessa či Jamesa Hornera. Hudobné ukážky pripomenú filmové hity ako Sedem statočných, Vtedy na Západe, Star Wars, Gladiátor, Piráti z Karibiku, Ladies in Lavender alebo Avatar.

Filmová hudba je súčasťou koncertnej ponuky SF od roku 2010, keď s touto myšlienkou prišiel práve dirigent Štúr.