Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Ľ.Feldek: Vo výroku Willyho Brandta spoznávame aj Dušana Čaploviča

Dušan Čaplovič, kombo snímka Foto: Dušan Čaplovič/TASR

Prezentácia knihy Hľadanie pravdy o dejinách a živote, ktorá nedávno vyšla s úvodným slovom spisovateľa Antona Hykischa, sa uskutočnila vo V-klube.

Bratislava 4. októbra (TASR) – Autora knihy spoznávame aj podľa obľúbených výrokov, ktoré cituje. Historika, archeológa a politika Dušana Ćaploviča preto môžeme pochopiť aj cez výrok Willyho Brandta o tom, že sa môžeme rozlúčiť s hľadaním jednej pravdy a musíme sa naučiť žiť s pravdami, ktorý sa stal inšpiráciou pre novú Čaplovičovu knihu Hľadanie pravdy o dejinách a živote. Na krste diela to 3. októbra povedal spisovateľ Ľubomír Feldek.

„Kniha je báječná, prezrádzajúca nielen témy, ktorým sa venuješ, ako aj výroky, ktoré rád cituješ. Aj podľa nich spoznávame, aký si ty,“ odkázal Feldek Čaplovičovi. Politika podľa Feldeka knihu „nepokazila“. „V knihe niet žiadneho zlého tónu,“ poznamenal spisovateľ.

„Vždy to prežíval, je to naozaj hľadač pravdy,“ komentoval autora textov, ktoré vznikali v priebehu ostatných 30 rokov, bývalý predseda Slovenskej akadémie vied, fyzik Štefan Luby. „Aj keď sa autor neodvážil napísať, že nejakú pravdu našiel, možno sa mu to podarilo,“ dodal. „Je to atypický politik, podľa mňa skôr vedecký pracovník,“ povedal na margo svojho bývalého spolupracovníka v SAV, dnes poslanca za Smer-SD Dušana Čaploviča, Štefan Luby.

Samotný Čaplovič definuje knihu ako sebareflexiu posledných 30 rokov, presnejšie, obdobia od roku 1987 do roku 2018. „Veľká časť príspevkov sa týka histórie a kritického pohľadu na výsledky výskumov v oblasti histórie, predovšetkým slovenskej, v previazanosti s dejinami strednej Európy,“ povedal autor.

Prezentácia knihy Hľadanie pravdy o dejinách a živote, ktorá nedávno vyšla s úvodným slovom spisovateľa Antona Hykischa, sa uskutočnila vo V-klube.

„Výber z publikovaných esejí, úvah a článkoch, z posledných troch desaťročí prináša jeho pohľad na históriu, spoločenské a kultúrne dianie najmä na Slovensku,“ uviedla Magdaléna Gocniková z vydavateľstva Perfekt. „V textoch upozorňuje na postupujúcu stratu vzdelanostnej a kultúrnej identity slovenského národa. Venuje sa aj bezbrehému neoliberalizmu, narastaniu vulgárnosti v politike, osočovaniu a vytrácaniu sa humanizmu v ponovembrovom vývoji našej spoločnosti,“ dodáva. Čaplovič podľa nej esejisticky približuje osobnosti slovenskej, najmä historickej vedy a na ich životných postojoch, tvorivej veľkosti a morálnom kredite formuluje príklady pre súčasnosť.

Knihu odprevadili do čitateľského života spisovateľ Anton Hykisch a básnik Ľubomír Feldek spolu s bývalým predsedom SAV Štefanom Lubym. Sprievodné slovo a rozhovor s autorom realizoval redaktor Dobrého rána Roman Bomboš, texty čítal herec Jozef Šimonovič, vybrané, autorove obľúbené piesne a šansóny spievala Katka Feldeková v sprievode hudobnej skupiny KAFE Band.