Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Mestská časť Praha 1 udelila čestné občianstvo Hane Hegerovej

Foto: TASR/Zuzana Čižmáriková

V centrálnej časti hlavného mesta ČR žije umelkyňa od roku 1980.

Praha 28. marca (TASR) - Mestská časť Praha 1 udelila dnes čestné občianstvo legendárnej speváčke slovenského pôvodu Hane Hegerovej. Informovala o tom agentúra Mediafax.

V centrálnej časti hlavného mesta ČR žije umelkyňa od roku 1980.

"Pre našu mestskú časť je veľkou cťou, že pani Hegerová je jej obyvateľkou. Udelenie čestného občianstva tejto skvelej umelkyni je poďakovaním za jej celoživotné dielo a výrazom úcty, ktorú k nej prechovávame," uviedol starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09).



Prvá dáma československého šansónu Hana Hegerová sa narodila 20. októbra 1931 v Bratislave pod menom Carmen Farkašová, gymnázium vyštudovala v Komárne. Po absolvovaní bratislavského konzervatória bola členkou divadla v Žiline, v roku 1954 debutovala v titulnej úlohe vo filme Jiřího Krejčíka Frona pod umeleckým menom Hana Čelková. Pôsobila v pražských divadlách Rokoko a Semafor, preslávil ju aj film Kdyby tisíc klarinetů (1964). Ako speváčka si veľké uznanie získala doma i v zahraničí, s úspechom napríklad v roku 1967 hosťovala v parížskej Olympii. Koncertné pódiá opustila pre zdravotné problémy vlani v auguste.

Čestné občianstvo udelila Praha 1 predtým len štyrom ďalším významným osobnostiam, informovala agentúra Mediafax.