Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Na výstave v galérii Medium vidieť maľbu aj vo virtuálnej podobe

Ilustračná snímka. Foto: TASR Dano Veselský

Inštaláciu Échos du Futur pripravila Petra Čížková. Slovák Ján Valík a Akiko Ueda z Japonska nazvali duálnu výstavu malieb Night Walk, Day Sleep.

Bratislava 19. júla (TASR) – V bratislavskej galérii Medium je nová dvojvýstava z tvorby troch maliarov. Inštaláciu Échos du Futur pripravila Petra Čížková. Slovák Ján Valík a Akiko Ueda z Japonska nazvali duálnu výstavu malieb Night Walk, Day Sleep.

Na prvý pohľad Čížkovej prírodná expozícia s maľbou vôbec nesúvisí. Celá miestnosť je zaplnená množstvom zeleného brečtanu, v ktorom sú časti figurálnych sôch a iné rôzne veľké predmety. Tie podľa kurátora výstavy Fredericka Bigaroona demonštrujú ústredný motív situácie v galérii – prezentujú telo alebo stelesnenie predmetu ako bod prekrývania medzi fyzickým, symbolickým a tvorivo parazitujúcim. Vo fyziologickej celistvosti sa stávajú akousi torzálnou štruktúrou rozpadajúceho sa materiálu. Nadradenosť človeka voči prírode je tu rozpustená a nahradená vytriezvejúcou sebareflexiou, smútkom a nehlučným bojom za obnovenie rovnováhy.

"Projekt Échos du Futur metaforicky narába s modelmi a časťami snových kyborgov, ktoré pôsobia na divákovu predstavivosť a dotýkajú sa jej transgresívnej budúcnosti. Návštevník výstavy má nevšedný zážitok, keď pomocou 3d skeneru nasadeného na hlave vo virtuálnej realite sleduje pohybujúce sa maľby. Pomocou tohto ručného skeneru som maľovala obrazy," povedala na štvrtkovej (18. 7.) vernisáži Čížková.

Ján Valík (1987) a Akiko Ueda (1983) sa prezentujú maľbami z nedávneho pobytu v Bruseli. "Výstava uvádza pohľady a možnosti zobrazovania abstraktnej krajiny ako naratívneho priestoru v maľbe. Ich tvorba zároveň premosťuje a sublimuje východné i západné princípy vnímania v obraze - abstraktného a reálneho priestoru, ktoré chápu ako komplementárne zložky existencie. Každý z nich pristupuje špecifickým spôsobom k imaginácii a narácii priestoru v obraze," uviedla kurátorka Martina Ivičič.

Výstavy potrvajú do 18. augusta.