Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

Nominácie na ceny DOSKY 2019 sú už známe

Na snímke riaditeľka divadla Potôň Iveta Ditte Jurčová s cenou za najlepšiu inscenácia sezóny Americký cisár počas slávnostného ceremoniálu Dosky - Divadelné ocenenie sezóny 2018. Bratislava, 7. októbra 2018. Foto: TASR Michal Svítok

17. septembra oznámila Asociácia súčasného divadla nominácie na Divadelné ocenenia sezóny – DOSKY 2019, ktoré vstúpili už do 24. ročníka.

Bratislava 20. septembra (OTS) - Nominácie určuje odborná divadelná obec – kritici, teoretici a publicisti, ktorých bolo tento rok 46. Mená víťazov sa dozvieme počas slávnostného ceremoniálu 10. novembra, ktorý sa uskutoční prvýkrát na doskách Mestského divadla Pavla Országha Hviezdoslava. Tento rok je znovu možné zapojiť sa do SMS hlasovania o Divadlo sezóny, v ktorom fanúšikovia z celého Slovenska rozhodnú o tom, kto získa finančný dar 5000 € od generálneho partnera Slovenskej sporiteľne.

Na stránke www.cenydosky.sk môžete od 17. septembra až do 31. októbra hlasovať v ankete Cena Slovenskej sporiteľne pre Divadlo sezóny 2019. Víťazné divadlo získa od partnera Slovenskej sporiteľne dar vo výške 5 000 €. „Minulý rok sme sa prvýkrát rozhodli podporiť slovenské divadlá aj prostredníctvom projektu DOSKY. Veľmi nás prekvapila silná fanúšikovská podpora menších regionálnych divadiel a sme radi, že tento rok budeme môcť opäť finančne podporiť divadlo s najväčším počtom diváckych hlasov. Divadlá v súčasnej dobe nastoľujú témy a kladú otázky, ktoré sú mimoriadne dôležité a my v Slovenskej sporiteľni si uvedomujeme našu spoločenskú zodpovednosť za krajinu, v ktorej žijeme,“ povedala Dáša Juríková, riaditeľka stratégie a rozvoja značky Slovenskej sporiteľne. Víťazom minuloročnej ankety o Cenu Slovenskej sporiteľne pre Divadlo sezóny 2018 sa stalo divadlo KONTRA zo Spišskej Novej Vsi.

Anketu DOSKY vyhlasuje Asociácia súčasného divadla. Ceny DOSKY sú ocenením tvorivých činov v oblasti profesionálneho divadla na Slovensku, a to vo všetkých žánroch: činoherné divadlo, opera, muzikál, bábkové divadlo, balet, súčasný tanec. DOSKY sa udeľujú fyzickým osobám bez ohľadu na štátnu príslušnosť tvorcov za umelecké výkony, ktoré mali premiéru v divadlách na území Slovenska v predchádzajúcej sezóne. Udeľovanou cenou je doska s postriebreným štítkom. Autorom návrhu ceny je Aleš Votava, jej realizátorom je akademický sochár Tomáš Lupták.

Ceny DOSKY sa udeľujú od roku 1996. V rámci ankety každoročne desiatky divadelných kritikov a kultúrnych žurnalistov dáva svoje návrhy na ocenenia. Účastníci ankety navrhujú tri výkony v každej kategórii. Pri celkovom súčte bodov udelených kritikmi sa rešpektuje poradie nominovaných výkonov: tri body získavajú výkony uvedené na prvom mieste, dva body výkony uvedené na druhom mieste a jeden bod výkony uvedené na treťom mieste. Víťaza určí súčet dosiahnutých bodov.

Ceremoniál 24. ročníka sa bude konať 10. novembra 2019 v spolupráci s mestom Bratislava prvýkrát v Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava v Bratislave. Prenos z podujatia budú môcť vidieť v ten istý večer aj diváci Dvojky RTVS. Novým spoluorganizátorom sa tento rok stalo mesto Bratislava a záštitu nad podujatím prevzal primátor hlavného mesta SR Bratislavy Matúš Vallo. „Je nám cťou, že mesto Bratislava je partnerom projektu DOSKY aj v roku 2019 a že môžeme takýmto spôsobom podporiť toto prestížne a významné oceňovanie divadelníkov. Osobitne ma teší, že samotné oceňovanie sa uskutoční v našom mestskom divadle P. O. Hviezdoslava, ktoré už od svojho vzniku v polovici päťdesiatych rokov bolo vždy príjemným miestom s moderným mestským nádychom, kde Bratislavčania chodili za oddychom a kvalitným divadelným zážitkom,“ povedala námestníčka primátora Bratislavy Lucia Štasselová. Počas ceremoniálu sa už tradične odovzdáva aj Cena Slovenského centra AICT - Medzinárodnej asociácie divadelných kritikov za Mimoriadny prínos v oblasti divadla.

Ďakujeme generálnemu partnerovi Slovenskej sporiteľni a Nadácii Slovenskej sporiteľne, ktorí nad rámec partnerstva poskytnú aj finančný dar 5000 € pre Divadlo sezóny 2019. Ďakujeme aj Fondu na podporu umenia, ktorý podporil akciu z verejných zdrojov, ako aj partnerom LITA, autorská spoločnosť, Nadácia EPH a Nadácia SPP za podporu. Rovnako ďakujeme aj mediálnym partnerom a ďalším podporovateľom, ktorých nájdete na webovej stránke www.cenydosky.sk.