Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Rezort kultúry dal pokyn na rekonštrukciu SNG, pripravili 30 mil. eur

Foto: TASR/Štefan Puškáš

Tá by mala prebiehať v niekoľkých fázach v priebehu troch rokov a na jej plnenie sa podarilo rezortu presadiť z rozpočtu celkom 30 miliónov eur.

Bratislava 2. apríla (TASR) - Ministerstvo kultúry SR, krátko pred výmenou vedenia, 30. marca vydalo pokyn na začatie prác na rekonštrukciu Slovenskej národnej galérie (SNG). Tá by mala prebiehať v niekoľkých fázach v priebehu troch rokov a na jej plnenie sa podarilo rezortu presadiť z rozpočtu celkom 30 miliónov eur.

"Po vyše desiatich rokoch čakania je tu reálna možnosť, že zhruba po troch rokoch môže Slovensku a Bratislave pribudnúť po zrekonštruovanej Redute aj zrekonštruovaná SNG," povedal dnes dosluhujúci minister kultúry Daniel Krajcer (SaS). Galéria má na základe pokynu do 10. apríla predložiť presný harmonogram začatia rekonštrukčných prác.

Krajcer pritom priznal, že jedným z dôvodov, prečo sa tento pokyn odkladal, bola aj medializovaná kauza predraženého webu SNG. Galéria zaň zaplatila až 25.000 eur, znalecký posudok však potvrdil predchádzajúce dohady, že táto suma bola výrazne vyššia ako jeho skutočná hodnota. "Tie reálne náklady sú vo výške presahujúcej 7000 eur, čiže nie 25.000 ako bolo uvoľnené SNG ešte pred mojím nástupom (na ministerstvo). Pani generálna riaditeľka (Alexandra Kusá) vyvodila zodpovednosť aj voči konkrétnym ľuďom a galéria bude musieť týchto vyše 17.000 eur vrátiť do rozpočtu ministerstva kultúry," priblížil.

Prioritným dôvodom, prečo sa rekonštrukcia národnej galérie odkladala, však bol nedostatok peňazí. Krajcer dnes poukázal, že konečná čiastka môže byť nižšia ako spomínaných 30 miliónov eur, a to až o pätinu. Hoci táto suma je podľa neho v rozpočte, bude na budúcom ministrovi, ktorým sa má stať Marek Maďarič (Smer-SD), aby tieto financie pre galériu obhájil. "Je už jeho vecou, či na to niekto siahne, alebo nie. Ja považujem za dôležité, že mne sa podarilo tie financie nájsť, respektíve ich vybojovať," konštatoval minister.

"Oficiálny pokyn na spustenie rekonštrukcie SNG sme zatiaľ nedostali. Informáciu preto vnímame s ambivalentnými pocitmi. Na jednej strane je tu konečne šanca riešiť dlhodobo odsúvaný problém, ktorý sa zvlášť po tejto krutej zime ukázal vo svojej nahote. Na strane druhej musíme počkať na postoj nového vedenia ministerstva k realizácii tejto rozsiahlej investičnej úlohy," reagovala na informácie z rezortu kultúry šéfka SNG Kusá.

Vzhľadom na to, že rekonštrukcia má prebiehať v rôznych etapách, časť galérie by mohla byť prístupná verejnosti aj počas nej.