Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Dnes je Deň učiteľov a zároveň spomienka na Jána Amosa Komenského

J. A. Komenský Foto: TASR

Minister školstva Eugen Jurzyca pri príležitosti Dňa učiteľov odovzdá v Bratislave medaily sv. Gorazda a ďakovné listy 50 osobnostiam za ich dlhoročnú pedagogickú prácu.

Bratislava 28. marca (TASR) - Deň narodenia pedagóga, filozofa, spisovateľa a teológa Jána Amosa Komenského - 28. marec - sa stal pre vyučujúcich sviatkom. Tak to bolo v bývalom Československu, tak je to aj v súčasnej Slovenskej republike (SR).

Deň učiteľov je pre nich chvíľou, keď žiaci i spoločnosť ocenia ich prácu. Prezident republiky, minister školstva, predstavitelia samosprávnych krajov pri príležitosti Dňa učiteľov slávnostne oceňujú pedagógov a v prejavoch pripomínajú, že školstvo patrí medzi priority. Uznávajú, že učiteľské povolanie je náročné i príťažlivé. Pripúšťajú, že práca pedagógov nie je docenená - to sa týka statusu učiteľa i jeho finančného ohodnotenia.

Tradíciu každoročného oceňovania pedagógov pri príležitosti Dňa učiteľov obnovil v roku 1999 vtedajší minister školstva SR Milan Ftáčnik. Ocenení preberajú Plaketu J. A. Komenského.

Tradícia oceňovania pokračuje aj v roku 2012. Minister školstva Eugen Jurzyca pri príležitosti Dňa učiteľov odovzdá v Bratislave medaily sv. Gorazda a ďakovné listy 50 osobnostiam za ich dlhoročnú pedagogickú prácu, mimoriadne výsledky dosiahnuté vo výchovno-vzdelávacom procese, za inovatívne prístupy vo vzdelávaní aj za starostlivosť o postihnutých i talentovaných žiakov. Avizuje to na svojej stránke Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR.

"Učiteľ má v rukách najcennejší materiál na svete, s ktorým je veľmi náročné narábať a ešte náročnejšie je ho ušľachtilo spracovať. Má v rukách moc, ktorá môže spraviť budúci svet lepším, múdrejším a krajším," vyzdvihol tím Školského portálu.

"Dávno sa potvrdilo, že pri zrode nejednej významnej osobnosti stála fantastická osobnosť učiteľa, ktorý si nielen všimol talent či potenciál svojho zverenca, ale vedel mu zadať smer, navigovať ho a pomáhať mu dosahovať prvé úspechy. V spomienkach nejedného vedca alebo mysliteľa tak vystupuje postava učiteľa, ktorý mal rozhodujúci vplyv na jeho ďalší vývoj." Deň učiteľov je dňom tých, čo "denne odovzdávajú kúsok seba ešte nevyformovaným ľudským bytostiam, aby z nich raz mohli vyrásť krásni ľudia, ktorí povznesú budúcnosť", uvádza sa na stránke Školského portálu.

Avšak popri tom, že učiteľ odovzdáva znalosti a podieľa sa na výchove novej generácie ľudí, v ostatných rokoch sa v mnohých štátoch sveta stáva terčom útokov - žiakov i ich rodičov. Príklady na to prichádzajú už pravidelne a formy násilia na učiteľoch, ale aj medzi žiakmi navzájom majú rôzny charakter - od verbálnych po fyzické násilie. Tento jav sa vyskytuje na Slovensku, ale aj v zahraničí.

Na Slovensku sa Deň učiteľov slávi ako spomienka na narodenie Jána Amosa Komenského (28.3.1592-15.11.1670), ale inde na svete si pedagogickí pracovníci svoj deň pripomínajú 5. októbra - ten deň vyhlásila OSN pre vzdelanie, vedu a kultúru (UNESCO) v roku 1993 za Medzinárodný deň učiteľov s cieľom pripomínať si spoločné podpísanie Odporúčania UNESCO a Svetovej organizácie práce o pracovných podmienkach vyučujúcich z 5. októbra 1966.