Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Kultúra

Týždeň slovenského filmu predstaví minuloročnú domácu tvorbu

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Bilančná prehliadka sa koná každoročne v nadväznosti na udeľovanie národných filmových cien Slnko v sieti.

Bratislava 8. apríla (TASR) - Týždeň slovenského filmu prestaví minuloročnú domácu tvorbu a jej kritickú reflexiu. Na divákov čaká 30 slovenských snímok, z toho 11 hraných, 13 dokumentárnych a šesť animovaných. V poradí 10. ročník prehliadky domácej kinematografie ich premietne od 15. do 21 apríla.

Bilančná prehliadka sa koná každoročne v nadväznosti na udeľovanie národných filmových cien Slnko v sieti. "Tento rok predstaví všetky filmy prihlásené na Slnko v sieti okrem diel prihlásených v kategórii najlepší televízny film, miniséria alebo seriál a bude sa konať v termíne pred odovzdávaním cien," uvádza k podujatiu Slovenský filmový ústav (SFÚ).

V prehliadke figuruje 11 hraných titulov. Okrem troch filmov nominovaných v kategórii Najlepší hraný film Invalid Jonáša Karáska, Slúžka Mariany Čengel Solčanskej a Svetloplachosť Pavla Pekarčíka a Ivana Ostrochovského si diváci budú môcť pozrieť snímky A máme, čo sme chceli Michala Kunesa Kováča, Moc Mátyása Priklera, Perinbaba a dva svety Juraja Jakubiska, Jej telo Natálie Císařovskej, Úsvit Mateja Chlupáčka. Tiež filmy, ktoré sa do nominácií neprebojovali, ako Citlivý človek Tomáša Kleina, Mimi Miry Fornay a Villa Lucia Michala Kollára.

Najpočetnejšou skupinou v programe sú dokumentárne filmy, zastúpených je 13 titulov. Medzi nimi štyri filmy nominované v kategórii Najlepší dokumentárny film - Emília Martina Šulíka, Poznámky z Eremocénu Viery Čákanyovej, Pozor, padá SNG! Jany Durajovej a Leny Kušnierikovej a Všetci ľudia budú bratia Roberta Kirchoffa. Prehliadka premietne tiež filmy Andy Warhol - americký sen Ľubomíra Jána Slivku, Pravda je to najdôležitejšie Maroša Brázdu, Šťastný človek Soni G. Lutherovej, Turnus Jara Vojteka, či Územie fantázie Pauly Maľárovej. Diváci si budú môcť pozrieť aj filmy, ktoré neboli v slovenskej distribúcii. Napríklad Čo ste urobili Rusom? Michala Fuliera a Jany Bučky Kovalčíkovej alebo film Hudba od Kokavy Michala Romea Dvořáka.

Počas Týždňa slovenského filmu bude mať premiéru nový slovenský dokument Návraty k Obrazom starého sveta (2024) debutujúceho režiséra Róberta Šuláka.

Sprievodný program budú tvoriť tradičné panelové diskusie zamerané na reflexiu hranej, dokumentárnej a animovanej tvorby. Súčasťou Týždňa slovenského filmu bude aj odborná diskusia o minulosti, prítomnosti a budúcnosti Audiovizuálneho fondu (AVF).

Počas prehliadky Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA) vyhlási držiteľa Ceny Slnko v sieti za výnimočný prínos slovenskej audiovizuálnej kultúre. Slávnostné odovzdávanie ocenení za rok 2023 sa uskutoční 26. apríla.