Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

V Divadle Nová scéna STU bude diskusia o Bratislave nahlas a novembri

Stretnutie členov koordinačných výborov VPN zo Slovenska 9. decembra 1989 v Bratislave. Na snímke členovia pracovného predsedníctva zľava dole, Milan Kňažko a Ján Budaj. Foto: TASR/Vladimír Benko

Dvojdielnej besedy sa zúčastnia protagonisti platformy Bratislava nahlas, z ktorej sa zrodila Nežná revolúcia.

Bratislava 17. novembra (TASR) – Do dnešného tretieho ročníka medzinárodného podujatia Noc divadiel sa zapája 19 divadelných súborov v Bratislave. Keďže jeho stály termín je tretia novembrová sobota, vyšlo to na Deň boja za slobodu a demokraciu. Preto niektoré divadlá sa venujú tejto tematike.

Diskusiou Hovoriť nahlas kedysi a dnes začne o 19. hodine svoj štrajkový program Divadlo Malá scéna STU. Dvojdielnej besedy sa zúčastnia protagonisti platformy Bratislava nahlas, z ktorej sa zrodila Nežná revolúcia. Rozprávanie spestrí vernisáž výstavy dobových dokumentov a samizdatov. Nasledovať bude výnimočné nočné predstavenie najnovšej premiéry Mizantrop a polnočné prekvapenie.

Na neslávnu minulosť komunistického režimu bude v divadle Ticho a spol. na diskusnom večere Ľuby Lesnej spomínať bývalá redaktorka rozhlasu Slobodná Európa a novinárka Agneša Kalinová. Predtým vlastné angažované pesničky zahrajú a zaspievajú herci Marián a Martin Geišbergovci.

Nežná revolúcia sa bude spomínať aj v Divadle SkRAT, kde počas čítania z dramatických textov Martina Ciela bude koncert českej skupiny DG 307 a na záver Nežná veselica so skupinou Urband. Českí hostia budú aj v Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava. Po predstavení Básnik a kočka sa návštevníci dočkajú autogramiády s hercami Lukášom Vaculíkom a Katarínou Hrachovcovou. V divadelnom bufete zahrá ľudová hudba SĽUK a zákulisie divadla možno spoznať s jeho fantómom.

Prvýkrát sa do Noci divadla zapája Slovenské národné divadlo (SND) aj so všetkými troma súbormi. Podľa generálneho riaditeľa SND Mariána Chudovského sa návštevníci môžu večer zapojiť do tancovania Labutieho jazera počas dvoch moderovaných programov Baletu SND. Aj Kone sa skúšajú je názov netradičnej interaktívnej skúšky dva týždne pred premiérou inscenácie Aj kone sa strieľajú. O opere sa bude v SND hovoriť počas diskusného klubu Mladí v opere, opera pre mladých a neskôr o budúcnosti tohto súboru v diskusii Quo vadis, Opera SND?

Prihlásené deti sa aktívne zapoja do diania v Bratislavskom bábkovom divadle už od 14.30 h. V piatich tvorivých dielňach si vyskúšajú prácu hercov, výtvarníkov, javiskových technikov, osvetľovačov, zvukárov, manažérov či dramaturgov. Spoločne pripravia a naskúšajú Rozprávku o perníkovej chalúpke, ktorú o 18. h. zahrajú na javisku nielen pre členov svojej rodiny. Popoludňajšiu zábavu možno zažiť aj v Divadle Ludus na interaktívnom predstavení Popletená pančucha, do ktorého sa môžu zapojiť aj deti s rodičmi.

V študentskom Divadle LAB nazrú návštevníci do príprav divadelného predstavenia. Od 19. h. sú pre nich pripravené ateliéry scénografie a bábkovej tvorby. Tesne pred polnocou uvedú hru Plynové lampy. Divadelný súbor Gong spracoval tému Jacka Rozparovača a pre mládež od 15 rokov ju zahrá o 18. h. Dvoma inscenáciami z repertoáru - Kým kohút nezaspieva a Ženba sa počas noci predstaví Divadlo Arteatro. Biele divadlo okrem inscenácie Diagnóza fyzika ponúkne občerstvenie aj exkluzívne experimenty svojich členov – Výber z Bieleho divadla.

Kompletný program podujatia je na internetovej stránke www.nocdivadiel.sk.