Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Vychádza kniha Smrteľný hriech

Smrteľný hriech je skutočný príbeh ženy, ktorá sa ako kresťanka napila vody z moslimskej studne.

Bratislava 2. apríla (TASR) – Kniha Smrteľný hriech, skutočný príbeh ženy, ktorý bola v Pakistane odsúdená na trest smrti, prichádza na pulty knižných obchodov na Slovensku. Informáciu TASR poskytla PR manažérka vydavateľstva Fragment Iveta Výrašteková-Dalmádyová.

Smrteľný hriech je skutočný príbeh ženy, ktorá sa ako kresťanka napila vody z moslimskej studne. Tým ju znesvätila a miestny súd rozhodol na základe zákona o rúhaní o najvyššom treste – bola odsúdená na trest smrti obesením.

Rodina žila ako jedna z mála kresťanských domácností v čisto moslimskej dedine vo východnom Pakistane. Asia pracovala na miestnej farme s ostatnými moslimskými ženami. Keď sa v horúčave napila vody z ich studne, označili ju ako kresťanku za „nečistú“ a odmietli viac vodu zo studne piť. Neskôr vypovedali, že Asia Bibi urazila a zhanobila proroka Mohameda. Súd im dal za pravdu a Asia bola odsúdená na trest smrti obesením za rúhanie.

Rozhodnutie súdu vyvolalo na celom svete protesty a mnoho významných osobností, vrátane pápeža, sa za Asiu Bibi postavilo. Dvaja významní politici, paňdžabský guvernér Salmán Tasír a minister pre záležitosti menšín Šahbáz Bhattí, boli pre negatívny postoj voči zákonu o rúhaní zabití. Rodina sa musí skrývať, pretože bola často vystavená hrozbám a útokom zo strany ľudí vyznávajúcich islam.

Asia Bibi, matka piatich detí, kresťanka žijúca podľa svojej viery, čaká teraz vo väzení na výsledok odvolacieho súdu, ktorého pojednávanie sa však stále odkladá. Nevie, či sa dostane na slobodu. Nevie, ktorý deň bude jej posledný. Jej budúcnosť je neistá. Výťažok z predaja knihy pôjde na právnikov, ktorí ju obhajujú, a na jej päť detí, ktoré zostali samé s otcom a musia sa ukrývať.