Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Výstava Boje o Slovensko v roku 1919 a Francúzska vojenská misia

Na archívnej snímke náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generál Daniel Zmeko kladie veniec k buste na rodnom dome Milana Rastislava Štefánika pri príležitosti 139. výročia jeho narodenia v Košariskách 21. júla 2019. Foto: TASR - Róbert Fritz

Výstavný projekt vznikol pri príležitosti 100. výročia začlenenia územia Slovenska do štátu, v ktorom sa Slováci prvýkrát angažovali v pozícii štátotvorného národa.

Bratislava 23. septembra (Teraz.sk) - Slovenské národné múzeum v spolupráci s Východoslovenským múzeom v Košiciach, Ministerstvom vnútra SR – Štátnym archívom v Košiciach, Katedrou histórie Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, Vojenským historickým ústavom Bratislava a Štátnou vedeckou knižnicou pripravili výstavný projekt „Boje o Slovensko v roku 1919 a Francúzska vojenská misia“. Ako informuje SNM a VHÚ, výstava bude slávnostne otvorená dňa 25. septembra 2019 o 17.00 h v sídelnej budove Slovenského národného múzea na Vajanského nábreží 2 v Bratislave a pre návštevníkov sprístupnená od 26. septembra 2019 do 2. februára 2020.

Dňa 28. októbra 1918 bolo na slovenskom území rakúsko-uhorské monarchistické štátne zriadenie nahradené republikou s prívlastkom Československá. Štát Slovákov a Čechov však potreboval získať kontrolu nad územím krajiny. Problematické v tomto ohľade bolo Slovensko, ktoré nemalo stanovené hranice a vlády oboch nových maďarských republík sa ho nemienili vzdať. Pôsobenie ministra s plnou mocou pre správu Slovenska V. Šrobára sprevádzali problémy a Slovenská národná rada – najvyšší domáci politický orgán a druhé mocenské centrum – mala obmedzený vplyv. Územie Slovenska bolo preto potrebné najprv vojensky dobyť. Po stabilizácii spoločensko-politických pomerov v lete 1919 určila definitívnu československo-maďarskú hranicu až Trianonská mierová zmluva zo 4. júna 1920.

Ovládnutie územia nového štátu a konsolidácia pomerov po skončení prvej svetovej vojny neboli v silách nastupujúcej politickej reprezentácie. Významnú pomoc v tomto procese poskytlo Francúzsko. Disponovalo vojenskou silou, autoritou víťaznej mocnosti, ako aj ambíciou stať sa hegemónom v geopolitickom priestore strednej Európy. Na základe zmlúv zo začiatku roka 1919 začala v Československu pôsobiť Francúzska vojenská misia. Bola rozhodujúcim vojenským činiteľom v čase začleňovania územia Slovenska do nového štátu. Mala tiež leví podiel na kreovaní podoby ozbrojených síl a ministerstva národnej obrany.


Výstavný projekt „Boje o Slovensko v roku 1919 a Francúzska vojenská misia“ vznikol pri príležitosti 100. výročia začlenenia územia Slovenska do štátu, v ktorom sa Slováci prvýkrát angažovali v pozícii štátotvorného národa. Predstavuje neľahký zápas o spoločný štát i dnes prehliadaný podiel Francúzskej vojenskej misie na úspešnom priebehu nastolenia česko-slovenskej štátnej moci na území Slovenska. Projekt osobitne sleduje významných aktérov doby a mesto Košice s okolím. Výstava prezentuje zbierkové predmety zapožičané z Východoslovenského múzea v Košiciach, Vojenského historického múzea – Múzejného oddelenia Svidník a Piešťany, archívne dokumenty Štátneho archívu v Košiciach, Slovenského národného archívu a z ďalších kultúrnych inštitúcií. Pozoruhodné sú aj autentické predmety historických osobností – hlavných aktérov Francúzskej vojenskej misie, ktoré darovali vnuk generála Fouchera a vnučka generála Pellého.

Výstavu „Boje o Slovensko v roku 1919 a Francúzska vojenská misia“ autorsky pripravili plk. Miloslav Čaplovič z Vojenského historického ústavu Bratislava, Erik Dulovič z MV SR - Štátneho archívu v Košiciach a prof. Martin Pekár z Katedry histórie Filozofickej fakulty UPJŠ v Košiciach. Graficky a dizajnovo ju spracovala Barbora Kopnická.