Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Zomrel laureát Nobelovej ceny za chémiu Frank Sherwood Rowland

a archívnej snímke z roku 1995 F. Sherwood Rowland (vľavo) si prevzal Nobelovu cenu za chémiu z rúk švédskeho kráľa Carla XVI. Gustafa. Foto: TASR/AP Photo/Eric Roxfelt

Frank Sherwood Rowland vyznával tézu, že vedci sa musia hlásiť k záväzkom súvisiacim s problémami, ktoré objavili, tak napríklad v boji proti klimatickým zmenám.

Los Angeles 12. marca (TASR) - Laureát Nobelovej ceny za chémiu Frank Sherwood Rowland, ktorý medzi prvými varoval pred škodlivými účinkami aerosólových sprejov, deodorantov, ako aj freónov v chladiarenských zariadeniach na ozónovú vrstvu, zomrel v sobotu doma na následky komplikácií spôsobených Parkinsonovou chorobou vo veku 84 rokov.

Informáciu priniesla americká tlačová agentúra AP s odvolaním sa na spolupracovníka University of California Kennetha C. Jandu.

Rodák z mesta Delaware v americkom štáte Ohio, ktorý už pred udelením Nobelovej ceny v spoločnosti ďalších dvoch kolegov v roku 1995 dostal celý rad cien, vyznával tézu, že vedci sa musia hlásiť k záväzkom súvisiacim s problémami, ktoré objavili, tak napríklad v boji proti klimatickým zmenám.

Vytrval pri nej aj napriek tomu, že jeho teóriu o negatívnom pôsobení chlór-fluorovaných uhľovodíkov na ozónovú vrstvu mnohí dlhší čas spochybňovali, aj keď títo kritici neskôr, po potvrdení existencie ozónovej diery, stíchli.

Laureát Nobelovej ceny za chémiu Frank Sherwood Rowland zomrel v sobotu doma na následky komplikácií spôsobených Parkinsonovou chorobou vo veku 84 rokov.
Foto: TASR/AP Photo