Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Na zoznam Svetového dedičstva UNESCO sa dostalo iracké mesto Babylon

Ruiny Babylonu, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Babylon bol známy svojimi visutými záhradami, ktoré patrili k siedmim divom starovekého sveta.

Paríž 6. júla (TASR) - Zvyšky zaniknutého starovekého mezopotámskeho mesta Babylon v Iraku zaradili v piatok na zoznam Svetového dedičstva UNESCO. Irak loboval za to, aby sa táto 4000 rokov stará lokalita dostala na prestížny zoznam Organizácie OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru, od roku 1983, informuje stanica BBC.

Babylon bol známy svojimi visutými záhradami, ktoré patrili k siedmim divom starovekého sveta. Lokalita však bola v uplynulých rokoch poškodená výstavbou letného paláca bývalého irackého diktátora Saddáma Husajna a neskôr sa využívala ako základňa pre amerických vojakov.

Výbor OSN pre Svetové dedičstvo sa stretol v Azerbajdžane, kde rozhodol o najnovšom zápise niekoľkých lokalít na predmetný zoznam. Tie sú považované za významné pre celé ľudstvo z pohľadu kultúrneho alebo spoločenského vývoja a sú chránené medzinárodnými zmluvami.

Iracká delegácia zaradenie zvyškov mesta na listinu privítala a vníma to ako uznanie dôležitosti Babylonu a mezopotámskej civilizácie.

"Babylon ako sídlo niekoľkých po sebe nasledujúcich ríš, ktorým vládli panovníci ako Chammurapi a Nabuchodonozor, predstavuje vyjadrenie kreativity Novobabylonskej ríše na vrchole svojho rozkvetu. Spojitosť tohto mesta s jedným zo siedmich divov starovekého sveta - visutými záhradami - taktiež inšpirovalo umeleckú, ľudovú a náboženskú kultúru v celosvetovom meradle," uvádza UNESCO vo svojom vyhlásení.

Organizácia zároveň varovala, že táto lokalita je v "extrémne zraniteľnom stave" a potrebuje okamžitú pamiatkovú starostlivosť.

Ďalšie lokality, ktoré sa v piatok dostali na zoznam Svetového dedičstva UNESCO, sa nachádzajú v Burkine Faso, Brazílii, Francúzsku, Albánsku a na Islande.