Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Magazín

Režisérka Matky na úteku: Hřebíčková vie k ženám hovoriť od srdca

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Hendrychová podčiarkuje, že jej cieľom bolo nakrútiť film, pri ktorom sa diváčky zasmejú.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 6. marca (TASR) - Český film Matka na úteku síce vytvorili ženy o ženách a pre ženy, ale režisérka "skorokomédie" o rodine, láske a priateľstve tvrdí, že je vhodná aj pre mužské publikum. "Do kina by som určite pozvala aj mužov, možno lepšie pochopia, ako ženy premýšľajú, čo je pre ne dôležité, aj muži si tam nájdu svoj príbeh," uviedla pre TASR Hana Hendrychová, režisérka a spoluscenáristka ženského filmu, ktorý vznikol na motívy knihy Uljany Donátovej Matka v trapu.

"Scenár sme písali asi dva roky, snažili sme sa vziať to najlepšie z knihy, čo by fungovalo na filmovom plátne. Rozprávali sme z pohľadu jednej hrdinky, ktorou je naša Sylvia, je tam veľa podobností s knihou, ale trošku sme príbeh upravili,"
vysvetlila režisérka.

Hlavnú postavu zverila jednej z najobsadzovanejších českých herečiek Petre Hřebíčkovej. "Mám veľmi rada jej hranie. Petra má v sebe pokoru, ktorá je na plátne vidieť, vie k ženám hovoriť od srdca, je na ne veľmi príjemná a ženy jej veria," zhodnotila Hendrychová "úprimné herectvo" Petry Hřebíčkovej. Tá sa predstaví v úlohe pracovitej a zodpovednej Sylvie, ktorá má lásku, rodinu, manželstvo a dobrú prácu. Keďže všetko zvládne, ostatní sa ňu spoliehajú. Zrazu však cíti, že sa jej život rúca pod rukami a už to ďalej nevydrží. Má chuť od všetkého utiecť, zobrať si oddychový čas, predovšetkým musí dať do poriadku sama seba. V tom jej bude asistovať nová kamarátka Anna (Lenka Vlasáková), na prvý pohľad silná žena, ktorú nič nevyvedie z miery. Ale aj taxikárka, ktorá si zo všetkého najviac váži nezávislosť a slobodu, postupne zistí, že jej "pankáčska" duša potrebuje kamarátku.

Hendrychová podčiarkuje, že jej cieľom bolo nakrútiť film, pri ktorom sa diváčky zasmejú. "Prežijú s našimi hrdinkami ich životné príbehy, ktoré sa často dotýkajú aj ich samých, a odídu z kina s pocitom, že všetko je riešiteľné. Smiech, nádej a priateľstvo je to, čo pre mňa charakterizuje film Matka na úteku," dodáva režisérka.

V úlohe veľmi svojráznej matky hlavnej hrdinky uvidia diváci Janu Švandovú. Vo filme hrajú aj Jaroslav Plesl, Marek Němec, Bob Klepl, Martin Pechlát, Elizaveta Maximova, Matyáš Svoboda a Valerie Vachková. Matka na úteku je v slovenských kinách od štvrtka 29. februára.