Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia M.R.Štefánik

V myjavskom múzeu bude sprístupnená výstava o M. R. Štefánikovi

Ilustračné foto. Foto: TASR - Roman Hanc

Výstava vznikla v spolupráci s Divadelným ústavom a približuje inscenácie slovenských profesionálnych divadiel, ktoré sa nechali priamo inšpirovať osobnosťou M. R. Štefánika.

Myjava 3. júna (TASR) – Vernisáž výstavy Generál na javisku, venovaná 100. výročiu tragickej smrti Milana Rastislava Štefánika, sa v utorok (4. 6.) uskutoční v zrekonštruovanom Múzeu Slovenských národných rád v Myjave. TASR o tom informovala vedúca Centra múzejnej komunikácie Slovenského národného múzea (SNM) Zuzana Vášáryová.

Výstava vznikla v spolupráci s Divadelným ústavom a približuje inscenácie slovenských profesionálnych divadiel, ktoré sa nechali priamo inšpirovať osobnosťou M. R. Štefánika. "Jeho život a dielo reflektovali inscenácie Baletu Štátneho divadla Košice, Divadla Aréna, Divadla Andreja Bagara v Nitre, Radošinského naivného divadla a Združenia pre súčasnú operu," uviedla Vašaryová.

Ide o diela s rozličnou poetikou, vyjadrovacími prostriedkami aj interpretáciami. "Tvorcovia svoj postoj vyjadrili činoherne, tanečne či formou súčasnej opery. Zaujali divákov s rôznymi skúsenosťami a umeleckým vkusom. Fotografie dopĺňajú aj dobové reakcie kritikov na danú inscenáciu a reflektujú Štefánika, ktorého životný príbeh v mnohom pripomína drámu," doplnila vedúca Centra múzejnej komunikácie SNM.

Projekt sa koná pri príležitosti 100. výročia tragickej smrti osobnosti slovenských dejín a je súčasťou Roku M. R. Štefánika.