Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia

Austrália a Nový Zéland si pripomenuli padlých v prvej svetovej vojne

Ženy držia fotografie počas prehliadky ANZAC Day v centre obchodnej štvrte Sydney v Austrálii vo štvrtok 25. apríla 2024. Foto: TASR/AP

Tzv. ANZAC Day je spomienkou na udalosti z roku 1915, keď sa austrálsky a novozélandský armádny zbor (ANZAC) vylodil na plážach polostrova Gallipoli v severozápadnom Turecku.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Melbourne 25. apríla (TASR) - Státisíce ľudí sa vo štvrtok zišli na rôznych miestach po celej Austrálii a na Novom Zélande, aby si pripomenuli svojich padlých v prvej svetovej vojne, informovala agentúra AFP.

Tzv. ANZAC Day je spomienkou na udalosti z roku 1915, keď sa austrálsky a novozélandský armádny zbor (ANZAC) vylodil na plážach polostrova Gallipoli v severozápadnom Turecku, kde vojaci z Austrálie a Nového Zélandu po prvý raz bojovali pod vlastnými vlajkami. Osem mesiacov trvajúce urputné boje na Gallipoli si vyžiadali vyše 130.000 obetí na životoch, z nich 87.000 na strane Osmanskej ríše.

AFP informovala, že kým novozélandský premiér Christopher Luxon sa zúčastnil na bohoslužbe v Aucklande, austrálsky premiér Anthony Albanese si vybral spomienkové obrady pri pamätníku druhej svetovej vojny v meste Isurava v Papue-Novej Guinei (PNG).

Isurava bola miestom veľkej bitky, kde americké a austrálske jednotky v auguste 1942 bojovali s Japoncami, ozrejmila AFP.

Albanese využil svoju cestu na zdôraznenie trvalých bezpečnostných väzieb medzi oboma krajinami, ktoré sa prehĺbili v decembri minulého roka, keď s vládou PNG podpísal bezpečnostnú dohodu.

Jej podpis bol odložený o šesť mesiacov po tom, čo bezpečnostný pakt medzi PNG a USA vyvolal v južnom Tichomorí nepokoje kvôli obavám z podkopávania suverenity PNG.

Vláda v hlavnom meste PNG Marape v decembri uviedla, že bezpečnostné dohody s USA a Austráliou neznamenajú, že vláda PNG stojí na strane týchto spojencov v ich spore s Čínou.

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I cez víkend zavítal na PNG, kde diskutoval o budovaní užších vzťahov.