Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia

Briti naverbovali na dešifrovanie nacistických kódov aj študentky

Ilustračné foto. Foto: TASR - Roman Hanc

Ženy podpísali dokument o mlčanlivosti, keďže vláda považovala informácie za veľmi citlivé.

Londýn 23. apríla (TASR) - Desiatky študentiek Cambridgskej univerzity sa počas druhej svetovej vojny zapojili dešifrovania tajných nacistických kódov. Uznanie ich práce prišlo až teraz, TASR informuje na základe agentúry AFP.

Najmenej 77 študentiek z Newnham College bolo naverbovaných do programu v Bletchley Park na prelomenie nacistických tajných kódov. Bletchley Park je úzko spätý s britským matematikom Alanom Turingom, ktorému sa podarilo rozlúštiť kódy šifrovacieho stroja Enigma používaného nacistickým Nemeckom.

Historici uznávajú, že dešifrovacie stredisko v Bletchley Park zohralo dôležitú úlohu v porazení Adolfa Hitlera. Bez výskumu bývalej profesorky z Newnham College Sally Waughovej by bol prínos študentiek zabudnutý.

"Nikto im nikdy nepoďakoval," uviedla pre AFP Waughová a dodala, že ani ona netušila o prínose študentiek pre Bletchley Park. Medzi matematičkami, lingvistkami, historičkami a archeologičkami bola aj Waughovej bývalá spolužiačka Jane Monroeová. Ženy podpísali dokument o mlčanlivosti, keďže vláda považovala informácie za veľmi citlivé. O svojej práci preto nikdy nehovorili.

"Newnhamské študentky zohrali úlohu vo väčšine kľúčových oblastí práce v Bletchley Parku," povedal Jonathan Byrne, historik zaoberajúci sa aktivitami tohto zariadenia. Spadalo tam dešifrovanie nemeckých signálov zašifrovaných Enigmou, vypracovávanie spravodajských správ, pochopenie aktivít nacistov prostredníctvom analýzy signálnych sietí a štúdium diplomatických signálov.