Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Podľa D. Trumpa by sa rokovania Číny a USA mali čoskoro obnoviť

Na snímke americký prezident Donald Trump (vpravo) a egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí počas bilaterálneho stretnutia na summite lídrov krajín skupiny G7 v juhofrancúzskom Biarritzi 26. augusta 2019. Foto: TASR/AP

Myslím, že chcú s tým niečo urobiť, dodal Trump smerom k Číne, ktorej ekonomika podľa neho v poslednom období výrazne utrpela.

Biarritz/Peking 26. augusta (TASR) - Americkí a čínski vyjednávači by mali "veľmi skoro" obnoviť rokovania o obchode, uviedol v pondelok americký prezident Donald Trump.

Ako povedal pre novinárov na okraj samitu skupiny G7 vo francúzskom letovisku v Biarritzi, čínski vyjednávači kontaktovali americkú stranu s cieľom vrátiť sa k rokovaciemu stolu. "Takže sa k rokovaciemu stolu vrátime. Myslím, že chcú s tým niečo urobiť," dodal Trump smerom k Číne, ktorej ekonomika podľa neho v poslednom období výrazne utrpela. Zároveň však opätovne vyzdvihol čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga ako "veľkého lídra".

Čínsky podpredseda vlády Liou Che medzitým uviedol, že Čína chce obchodný spor riešiť "pokojnými rokovaniami a jednoznačne odmieta ďalšiu eskaláciu konfliktu".

"Chceme problém vyriešiť prostredníctvom diskusií a spolupráce. Chceme to riešiť v pokojnej atmosfére a rezolútne odmietame ďalšiu eskaláciu súčasnej obchodnej vojny," povedal Liou Che, ktorý je hlavným ekonomickým poradcom čínskeho prezidenta.

Ako dodal, eskalácia obchodného sporu neprospieva Číne ani USA a nie je ani v záujme ostatných krajín. Čo sa týka amerických firiem uviedol, že sú v Číne vítané a bude s nimi zaobchádzané dobre. "Vítané sú všetky zahraničné firmy vrátane firiem z USA, ktoré chcú v Číne investovať a pôsobiť," dodal Liou Che.