Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia

Rezort školstva chce zlepšiť vzdelávanie pre marginalizované komunity

Na archívnej snímke nápis na budove, v ktorej sídli Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR na Stromovej ulici v Bratislave. Foto: TASR Jaroslav Novák

Zámerom investičných projektov je podľa nich vytvorenie nových kapacít na podporu vzdelávania aj v marginalizovaných komunitách, no nikdy nie za cenu prehĺbenia segregácie.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 24. apríla (TASR) - Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže (MŠVVaM) SR intenzívne spolupracuje s obcami a samosprávami pri hľadaní riešení, ktoré zlepšia situáciu vo výchove a vzdelávaní pre marginalizované komunity. Pre TASR to uviedli z odboru komunikácie a marketingu rezortu v reakcii na výročnú správu Amnesty International (AI) za rok 2023. Organizácia v nej upozornila na pretrvávajúcu segregáciu rómskych detí v školách.

"MŠVVaM sa v Pláne obnovy a odolnosti SR zaviazalo k plneniu úloh v oblasti predchádzania a odstraňovania segregácie vo výchove a vzdelávaní. Cieľom týchto projektov je odstránenie segregácie a rasovej diskriminácie," zdôraznili z ministerstva.

Zámerom investičných projektov je podľa nich vytvorenie nových kapacít na podporu vzdelávania aj v marginalizovaných komunitách, no nikdy nie za cenu prehĺbenia segregácie. "Toto presvedčenie rezort školstva v decembri 2023 pretavil do nového metodického usmernenia a príručky," podotkli. Rezort týmto podľa ich slov zaujal jasný postoj ohľadom zákazu segregačnej výstavby.

Ako dodali, všetky kroky a postupy sú koordinované nielen s partnerskými rezortami, ale aj s Úradom splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity. Tiež s Národnou implementačnou a koordinačnou autoritou na Úrade vlády SR.