Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia

Si Ťin-pching navštívi začiatkom mája Francúzsko

Na archívnej snímke čínsky prezident Si Ťin-pching. Foto: TASR/AP

Návšteve bude dominovať predovšetkým téma vojny na Ukrajine a konfliktu na Blízkom východe.

Paríž 29. apríla (TASR) - Čínsky prezident Si Ťin-pching navštívi začiatkom mája Francúzsko, oznámila v pondelok kancelária francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Oficiálna štátna návšteva čínskeho prezidenta vo Francúzsku sa uskutoční 6. a 7. mája a pôjde o jeho prvú návštevu v Európe od pandémie koronavírusu.

"Táto návšteva sa uskutoční pri príležitosti 60. výročia nadviazania diplomatických vzťahov a nasleduje po návšteve prezidenta (Macrona) v Pekingu a Kantone v apríli 2023," uviedla Macronova kancelária vo vyhlásení

Očakáva sa, že Si počas návštevy zavíta do Paríža a departementu Hautes-Pyrénées na juhozápade Francúzska. Návšteve bude dominovať predovšetkým téma vojny na Ukrajine a konfliktu na Blízkom východe. "Výmena názorov sa sústredí na medzinárodné krízy, predovšetkým na vojnu na Ukrajine a situáciu na Blízkom východe, obchodné záležitosti a vedeckú, kultúrnu a športovú spoluprácu," uviedol Elyzejský palác.

Podľa vyhlásenia bude Si Ťin-pching s Macronom rokovať o "spoločných krokoch na zvládnutie celosvetových výziev", a to predovšetkým klimatických zmien, ochrany biodiverzity a finančnej situácie najzraniteľnejších krajín sveta.

Čínsky prezident sa neskôr zastaví aj v Maďarsku, kde bude na návšteve 8. - 10. mája, oznámila minulý týždeň Budapešť.

Peking tvrdí, že v súvislosti s vojnou na Ukrajine je neutrálnou stranou, pričom čelí kritike za to, že odmieta odsúdiť inváziu Ruska na Ukrajinu. Čína a Rusko v posledných rokoch posilnili vzájomnú spoluprácu a ich partnerstvo od začiatku invázie len silnie. Spojené štáty pritom Čínu obvinili z toho, že Rusku napomáha v jeho najväčšej militarizácii od rozpadu Sovietskeho zväzu, pripomína AFP.