Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia

Strana AfD podala sťažnosť voči jej označeniu za extrémistickú

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Spolkový úrad na ochranu ústavy (BfV) vlani novembri oficiálne vyhlásil AfD v Sasku-Anhaltsku za extrémistickú organizáciu.

Magdeburg 24. apríla (TASR) - Nemecká krajne pravicová strana Alternatíva pre Nemecko (AfD) podala na pôde správneho súdu v spolkovej krajine Sasko-Anhaltsko sťažnosť voči jej označeniu za extrémistickú organizáciu zo strany spolkových úradov. TASR o tom informuje podľa správy agentúry DPA.

Podpredseda AfD Hans-Thomas Tillschneider v stredu oznámil, že strana voči označeniu podniká právne kroky. Hovorca správneho súdu v meste Magdeburg informoval, že k výmene právnych spisov dôjde, ale zatiaľ je príliš skoro na to povedať, kedy sa v tejto záležitosti uskutoční vypočutie.

Spolkový úrad na ochranu ústavy (BfV) vlani novembri oficiálne vyhlásil AfD v Sasku-Anhaltsku za extrémistickú organizáciu, čo odôvodnil viacerými protimoslimskými, rasistickými a antisemitskými vyjadreniami straníckych funkcionárov a volených zástupcov. Takéto označenie dáva bezpečnostným službám vyššie právomoci pri sledovaní frakcie AfD v tejto spolkovej krajine.

Regionálny šéf BfV Jochen Hollmann vtedy uviedol, že úrad zozbieral rozsiahle dôkazy o tom, že názory členov tejto strany nie sú v súlade z ľudskou dôstojnosťou, demokraciou a zásadami právneho štátu. BfV túto stranu už v roku 2021 označil za podozrivú.

AfD je v Sasku-Anhaltsku najsilnejšou opozičnou stranou v parlamente, v ktorom má 23 z 97 kresiel, dodáva DPA. V tejto nemeckej spolkovej krajine s necelými 2,2 miliónmi obyvateľov je pri moci koalícia Kresťanskodemokratickej únie (CDU), Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SDP) a Slobodnej demokratickej strany (FDP).